IS-HELLEANA

Ευφυές σύστημα σημασιολογικής ενοποίησης και ανάδειξης του ελληνικού οπτικοακουστικού αποθέματος
Το έργο IS-HELLEANA: Ευφυές σύστημα σημασιολογικής ενοποίησης και ανάδειξης του ελληνικού οπτικοακουστικού αποθέματος (Intelligent System for HELLEnic Audiovisual National Aggregator) στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος, το οποίο δίνει τη δυνατότητα α) στους παρόχους οπτικοακουστικού (ο/α) υλικού να προβάλουν το περιεχόμενό τους με έναν ενιαίο –διαλειτουργικό- τρόπο, στο πλαίσιο μιας γενικευμένης και πλούσιας σημασιολογικής ανάδειξης του Ελληνικού Οπτικοακουστικού Αποθέματος και β) στους χρήστες να αναζητούν αποτελεσματικά το περιεχόμενο που επιθυμούν και να συμμετέχουν στις ηλεκτρονικές διαδραστικές υπηρεσίες που παρέχονται από τους παρόχους του ο/α υλικού. Το βασικό εργαλείο για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα σημασιολογικής ενοποίησης, διαχείρισης, εμπλουτισμού και προβολής του Ο/Α Αποθέματος. Στα πλαίσια αυτά, οι βασικοί στόχοι του έργου είναι:    
  •  Η χρήση τεχνολογιών του Παγκοσμίου και του Σημασιολογικού Ιστού και η ανάπτυξη τεχνικών για την καταχώρηση και την ανάκτηση ετερογενούς ο/α υλικού (αναπαράσταση, περιγραφή και σημασιολογική ενοποίηση της περιγραφής των ο/α τεκμηρίων).
  • Η ανάπτυξη μεθοδολογιών και εργαλείων για την αυτόματη ανάλυση των ο/α δεδομένων (ελευθέρων κειμένων που περιέχονται στα μεταδεδομένα, αρχείων ήχου και φωνής, αρχείων εικόνων και βίντεο) με στόχο την εξόρυξη γνώσης για τον εμπλουτισμό των περιγραφικών μεταδεδομένων που συνοδεύουν το ο/α περιεχόμενο.
  • Η αριστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών του έργου προς τους τελικούς χρήστες, καθώς και η μέγιστη δυνατή προώθηση του αρχειοποιημένου ψηφιακού υλικού των συνεργαζόμενων φορέων.                               
 Η ανάπτυξη ενός Εθνικού Σημείου αποτελεσματικής πρόσβασης στο ο/α περιεχόμενο θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη ψηφιακού Ελληνικού Οπτικοακουστικού Αποθέματος, τόσο στον ελληνικό, όσο και στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Κατάσταση
Ολοκληρωμένο
Έναρξη
Λήξη
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Χαρίλαος Παπαγεωργίου