AI4EDU

AI4EDU: Conversational AI assistant for teaching and learning

Το έργο AI4EDU επιδιώκει να φέρει την καινοτομία στη σχολική εκπαίδευση διερευνώντας, εφαρμόζοντας και αξιολογώντας τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση (AIEd), οι οποίες υποστηρίζουν νέες, ευέλικτες, εξατομικευμένες, ελκυστικές και αποτελεσματικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία και τη μάθηση, στο πλαίσιο των αυξανόμενων προκλήσεων που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, το AI4EDU θα συμβάλει στους ακόλουθους στόχους:

  • Στη βελτίωση, διευκόλυνση και εξατομίκευση της μάθησης, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που απευθύνονται σε μαθητές (student-facing AI).
  • Στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και στην υποστήριξή τους στη διδασκαλία και την αξιολόγηση των μαθητών, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που απευθύνονται σε καθηγητές (teacher-facing AI).
  • Στη διεύρυνση της γνώσης και της κατανόησής μας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και στην καλλιέργεια των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών και των καθηγητών σχετικά τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς τους.
  • Στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού αντίκτυπου, της χρηστικότητας και της αποδοχής των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε πραγματικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
  • Στην ανάδειξη ζητημάτων ηθικής, διαφάνειας, ισότητας και αξιοπιστίας στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, σε πραγματικές συνθήκες χρήσης.
  • Στην κατανόηση των προϋποθέσεων και των συνεπειών της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση.

Σε αντιστοιχία με τους παραπάνω στόχους, αντικείμενο του έργου AI4EDU είναι:

  1. να διερευνήσει, να αναπτύξει, να εφαρμόσει και να αξιολογήσει ευφυείς εκπαιδευτικούς βοηθούς επόμενης γενιάς, οι οποίοι υποστηρίζονται από κορυφαίες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογές γλωσσικής τεχνολογίας, σχεδιασμένοι να αλληλεπιδρούν γλωσσικά με τους μαθητές και να υποστηρίζουν εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους στην εκπλήρωση διδακτικών και μαθησιακών στόχων, με τρόπο που να τους καθιστά αποδεκτούς ως ελκυστικούς, ευέλικτους, αποτελεσματικούς, αξιόπιστους και βοηθούς.
  2. να διερευνήσει τις επιπτώσεις της υιοθέτησης των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, καθώς και τις προϋποθέσεις της ηθικής, διαφανούς, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιης χρήσης τους σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. να διατυπώσει τεκμηριωμένες συστάσεις προς την εκπαιδευτική κοινότητα και να προτείνει πολιτικές για την αποτελεσματική ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση.

Για την επίτευξη των στόχων του το έργο AI4EDU συγκεντρώνει εταίρους με υψηλή τεχνογνωσία, συμπληρωματικές δεξιότητες και εμπειρία σε διάφορα πεδία του διεπιστημονικού τομέα της Tεχνητής Nοημοσύνης στην Eκπαίδευση.

Η κοινοπραξία του AI4EDU περιλαμβάνει έξι συμμετέχοντες οργανισμούς, που προέρχονται από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά/Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (Ελλάδα), το Luleå University of Technology (Σουηδία), το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (Κύπρος), τον εκπαιδευτικό οργανισμό Ελληνογερμανική Αγωγή (Ελλάδα) και το κέντρο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης Drumcondra Education Center (Ιρλανδία).

Κατάσταση
Ενεργό
Έναρξη
Λήξη
Τύπος
Ευρωπαϊκό έργο
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Βασίλης Κατσούρος