Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο YouTube.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, η
Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΕΚ «Αθηνά» με την υποστήριξη της Μονάδας Καινοτομίας για τις Γυναίκες του ΕΚ «Αθηνά» συνδιοργανώνουν το διαδικτυακό πάνελ
"#BreakTheBias στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία", στις 8 Μαρτίου, ώρα 13:00 - 14:30 με στόχο να διερευνήσουν πώς η επιστήμη, η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να συμβάλλουν πρακτικά και ουσιαστικά στην υπέρβαση των στερεοτύπων.
Η Θ. Αλισσάφη, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Α. Ζαμπάρα, Project Adviser στο πρόγραμμα EIC Pathfinder, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, η Β. Κοτρώνη, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Γ. Κούτρικα, Διευθύντρια Έρευνας, ΕΚ "Αθηνά"/ Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων, η Π. Νομικού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας, και η Λ. Παναγιωτοπούλου, CEO της E.VI.A. Intelligent Performance και Αντιπρόεδρος των Papapostolou Healthcare Technologies και Intale Retail Solutions συνομιλούν και δίνουν το στίγμα τους σε ερωτήματα που άπτονται των προκλήσεων, ευκαιριών και επιτευγμάτων στον χώρο της επιστήμης και τεχνολογίας σε σχέση με τα στερεότυπα αλλά και πώς η επιστήμη και η τεχνολογία συμβάλλουν στην δημιουργία ή στην υπέρβαση των στερεοτύπων ευρύτερα στην κοινωνία.
Γραφτείτε στην εκδήλωση
εδώ για να την παρακολουθήσετε μέσω zoom.
Γνωρίστε τις ομιλήτριεςΗ
Θέμις Αλισσάφη αποφοίτησε και απέκτησε το Μεταπτυχιακό της από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην ανοσολογία στο ΙΙΒΕΑΑ. Ως υπότροφος του ERS και του EAACI διεξήγαγε έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΙΤΕ και στο ΙΙΒΕΑΑ. Σήμερα, είναι επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας στην Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και επιστημονικώς υπεύθυνη στο εργαστήριο ανοσολογικής ρύθμισης του ΙΙΒΕΑΑ. Η Δρ. Αλισσάφη έχει τιμηθεί με διεθνή (ERS, EAACI, EWRR) και εθνικά (IKY, HELANI, Φ. Καφάτος) βραβεία. Η έρευνα της έχει χρηματοδοτηθεί από εθνικούς (ΙΚΥ, ΕΛΙΔΕΚ) και ευρωπαϊκούς οργανισμούς (ERC) και έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Νature Medicine, Cell Metabolism, Cancer Immunology Research, Journal of Clinical Investigation, κ.α.).
Η
Αθηνά Ζαμπάρα έχει σπουδάσει Φυσική (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), καθώς επίσης και στην Εκπαίδευση (Ελληνικό Αντοικτό Πανεπιστήμιο). Είναι διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνά τις ευρωπαϊκές πολιτικές που αφορούν στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης. Η Αθηνά έχει εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση έργων στους τομείς των ΤΠΕ, έρευνας και εκπαίδευσης. Τα τελευταία 10 χρόνια δουλεύει ως Project Officer για φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα Προγράμματα-πλαίσια Έρευνας και Καινοτομίας (FP7, Ορίζων 2020, Ορίζων Ευρώπη). Τώρα εργάζεται για το πρόγραμμα EIC Pathfinder, το οποίο είναι ένα από τα τρία προγράμματα χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας.
Η
Βασιλική Κοτρώνη σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτορας Μετεωρολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Clermont-Ferrand II (Γαλλία, 1993). Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά την περίοδο 1993-1998, από το 1999 είναι ερευνήτρια και από το 2010 Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη μετεωρολογικών και κλιματικών υπηρεσιών προσαρμοσμένων σε τομείς όπως ενέργεια, γεωργία, αστικό περιβάλλον. Είναι συν-δημιουργός της ιστοσελίδα πρόγνωσης καιρού:
www.meteo.gr. Έχει δημοσιεύσει 158 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (h-factor 33, 3343 citations). Έχει συντονίσει, συμμετάσχει/συμμετέχει είτε ως κύρια ερευνήτρια είτε ως επιστημονικά υπεύθυνη σε μεγάλο αριθμό τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών προγραμμάτων με συνολικές χρηματοδοτήσεις για το ΕΑΑ ~4.500.000 (2021). Έχει μεγάλη εμπειρία προσέλκυσης χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα.
Η
Γεωργία Κούτρικα είναι Διευθύντρια Έρευνας στο ΕΚ “Αθηνά”. Έχει πολυετή εμπειρία στην έρευνα και ανάπτυξη στα HP Labs, IBM Research Almaden, και Stanford University. Η έρευνά της εστιάζει σε διαδραστικά και ευφυή συστήματα εξερεύνησης δεδομένων, καθώς και σε ευφυή συστήματα διαχείρισης δεδομένων, και συνδυάζει προηγμένες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, βαθιάς μηχανικής μάθησης και επεξεργασίας φυσικής γλώσσας. Η δουλειά της έχει ενσωματωθεί σε εμπορικά προϊόντα, έχει δημοσιευθεί σε 14 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και 26 αιτήσεις διπλώματος ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, και σε πάνω από 100 άρθρα σε κορυφαία συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά. Είναι ACM Senior Member, IEEE Senior Member, και ACM Distinguished Speaker. Είναι μέλος του VLDB Endowment Board of Trustees και μέλος του ACM-RAISE Working Group. Είναι co-Editor-in-chief του VLDB Journal, PC co-chair του VLDB 2023, co-EiC of Proceedings του VLDB (PVLDB). Έχει διατελέσει ή διατελεί ως associate editor σε κορυφαία συνέδρια (όπως το ACM SIGMOD και VLDB) και περιοδικά (TKDE, VLDB Journal), και έχει αναλάβει διάφορους οργανωτικούς ρόλους σε συνέδρια, όπως ICDE2021 sponsorship chair, και general chair του ACM SIGMOD 2016.
Η
Παρασκευή Νομικού είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ. Έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασίας τόσο με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης όσο και της Αμερικής συμμετέχοντας σε πάνω από 80 επιστημονικούς πλόες με Γεωφυσικό/Γεωλογικό ενδιαφέρον με το Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ και ξένα ωκεανογραφικά σκάφη στη Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στο σχεδιασμό και την εκτέλεση ωκεανογραφικών αποστολών κυρίως σε θέματα υποθαλάσσιας χαρτογράφησης και τεκτονικής, με κύριο ενδιαφέρον τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και τα ενεργά ρήγματα. Τα επιστημονικά πεδία ενδιαφέροντος της περιλαμβάνουν θέματα υποθαλάσσιας μορφολογίας, τεκτονικής, εξέλιξη υποθαλάσσιων ηφαιστείων, κατολισθήσεων και σεισμικής στρωματογραφίας.
Η Λίτσα Παναγιωτοπούλου είναι CEO της E.VI.A. Intelligent Performance, Πρόεδρος της Intale Retail Solutions και Αντιπρόεδρος των Papapostolou Healthcare Technologies. Αφοσιωμένη υπέρμαχος της καινοτομίας, υποστηρίζει συνεχώς την επιχειρηματικότητα μέσω των πολλαπλών της ρόλων: Διεθνής ομιλήτρια, κριτής επιχειρηματικών σχεδίων και σύμβουλος Στρατηγικής Επιχειρήσεων και Startups. Είναι τ. Γενική Γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού και Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου- στα 90 χρόνια του οργανισμού η μόνη γυναίκα –σήμερα Treasurer και Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευση – Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα. Η μακροχρόνια καριέρα και εμπειρία της αναπτύχθηκε σε μεγάλα έργα και συστήματα παγκοσμίως με την Control Data, ORACLE Greece SE Europe & Cyprus, ιδρύοντας Subsidiaries και διεύθυνε και ανέπτυξε μεταξύ άλλων: Γερανός Α.Ε. και OTE Academy. Είναι Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΕΔΕ και του Junior Achievement Greece, τ. Πρόεδρος A.L.B.A University, τ. μέλος Δ.Σ. ΙΟΒΕ και επίτιμο μέλος της ΕΑΣΕ, καθώς και μέλος σήμερα πολλών επιχειρηματικών, πολιτιστικών και μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων. Είναι κάτοχος BSc, MSc, Computer Science and Management από London University.