Το ΕΚ "Αθηνά" στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ

30-09-2022
ΕΚ "Αθηνά"

To EK “Αθηνά” συμμετέχει και φέτος στη Βραδιά του Ερευνητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο! Σας περιμένουμε στο κτήριο Αβέρωφ του συγκροτήματος Πατησίων την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, από τις 17:00 έως τις 21:00 για να γιορτάσουμε μαζί με παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και δρώμενα, διαγωνισμούς και πρωτότυπα πειράματα και εφαρμογές.
 
Κάθε χρόνo, πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες σε 30 χώρες, σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για ένατη συνεχή χρονιά, συνδέεται με τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της Έρευνας European Researchers’ Night και διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για όλα τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Αττικής.
 
Η έμφαση τη φετινή χρονιά δίνεται στις ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, αλλά και στον ρόλο της διεθνούς συνεργασίας στην έρευνα για τη διασφάλιση της ειρήνης.
 
Το ΕΚ "Αθηνά" θα δώσει δυναμικό παρών, αναδεικνύοντας το εύρος δραστηριοποίησής του μέσα από το έργο διαφορετικών ερευνητικών ομάδων:
 
To Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ) θα συστήσει στο κοινό το έργο NEANIAS και τις καινοτόμες υπηρεσίες του, που φιλοδοξούν να δώσουν απάντηση στις κυριότερες Ατμοσφαιρικές, Υποβρύχιες και Διαστημικές προκλήσεις. Οι επισκέπτες θα μετρήσουν επίσης, το ατομικό τους αποτύπωμα άνθρακα μέσω της εφαρμογής PSLifestyle και θα μάθουν πόσο φρέσκο είναι το ψάρι που τρώνε με τη χρήση του FRESQO, ενός καινοτόμου συστήματος (hardware και software) για τον άμεσο έλεγχο νωπότητας των αλιευμάτων.

Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) θα ταξιδέψει τους επισκέπτες εικονικά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τη ΜΥΘΟΤΟΠΙΑγια να δημιουργήσουν τις δικές τους διαδρομές, ανακαλύπτοντας τοπικούς μύθους του χθες μέσα από τα μονοπάτια του σήμερα.
   
Η Μονάδα Ρομποτικής του ΕΚ "Αθηνά" θα παρουσιάσει στο κοινό «Ευφυή ρομποτικά συστήματα για επικοινωνία και αλληλεπίδραση ανθρώπου - ρομπότ με ιατρικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές».
 
Τέλος, η Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΚ "Αθηνά", αλλά και το Εργαστήριο Έρευνας για την Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα, τα οποία διευθύνει η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, υπό το δίκτυο Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aephoria (AE4RIA), θα συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή με την παρουσίαση του ερευνητικού της έργου και τα επιστημονικά πεδία που δραστηριοποιείται.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31