Ομιλία του καθ. Παναγιώτη Μαχαίρα στο ΕΜΠ

21-03-2018
ΦΑΡΜΑΠΛΗ

"Από την έρευνα στη μοντελοποίηση και προσομοίωση των in vitro και in vivo πορειών/φαινομένων των φαρμάκων στη Μονάδα Φαρμακο-πληροφορικής του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά" είναι ο τίτλος της ομιλίας του ομότιμου Καθηγητή Φαρμακευτικής Παναγιώτη Μαχαίρα, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 21 Μαρτίου στις 11.00 πμ, στην Αίθουσα Κουμούτσου, Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 
 
Η ραγδαία ανάπτυξη των φαρμακευτικών επιστημών μετά τη δεκαετία του 1960 οφείλεται στα επιτεύγματα της  φαρμακευτικής ανάλυσης που έδωσαν τη δυνατότητα  επακριβών μετρήσεων των φαρμάκων στα βιολογικά υγρά. Οι εξελίξεις αυτές συνέβαλαν στη κατανόηση θεμελιωδών ερωτημάτων π.χ.  εκτίμηση της ποσότητας (ποσοστό) της  per os  χορηγούμενης δόσης του φαρμάκου που φθάνει στη γενική κυκλοφορία, διευκρίνηση των πορειών βιομετατροπής των φαρμάκων. Παράλληλα, η συνειδητοποίηση της πολυπλοκότητας των πορειών των φαρμάκων στο σώμα οδήγησε στη μαθηματική μοντελοποίηση και στις προσομοιώσεις που αφορούν το σωστό σχεδιασμό των μελετών και στοχεύουν στην πρόβλεψη της ορθολογικότερης χρήσης των φαρμάκων στους ασθενείς και ειδικότερα σε ειδικές ομάδες ασθενών π.χ. παιδιατρικοί ασθενείς, ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια. Επίσης, η κατά τα τελευταία χρόνια έκρηξη στο πεδίο της μοριακής βιολογίας έδωσε τεράστια ώθηση σε θέματα φαρμακογενετικής και τα σχετικά ευρήματα, ενσωματώθηκαν τόσο στη θεραπευτική όσο και στη μοντελοποίηση της φαρμακοκινητικής-φαρμακοδυναμικής συμπεριφοράς των φαρμάκων. Η τρομερή ώθηση στη μοντελοποίηση-προσομοίωση των πορειών/φαινομένων επετεύχθη με τη κατακλυσμιαία εξέλιξη στο πεδίο της πληροφορικής. Σήμερα, η αλληλεπίδραση φαρμάκου-υποδοχέα προσομοιώνεται-μελετάται στον υπολογιστή και νέοι κλάδοι π.χ. υπολογιστική φαρμακολογία, φαρμακομετρία αναλύουν με ακρίβεια τις αντίστοιχες πορείες ή φαινόμενα των φαρμάκων.
 
Η νεοϊδρυθείσα Μονάδα Φαρμακοπληροφορικής στο Ερευνητικό κέντρο «Αθηνά»,  ασχολείται με όλο το υπολογιστικό έργο της ανάπτυξης-έρευνας των φαρμάκων  από την ανακάλυψη μέχρι τη κλινική πράξη. Η Μονάδα στελεχώνεται με επιστήμονες από διαφορετικά πεδία που έχουν κοινό παρονομαστή την εφαρμογή ή την ανάπτυξη υπολογιστικών προγραμμάτων ή μεθοδολογιών με στόχο την κατανόηση/ποσοτική έκφραση των ερωτημάτων του φυσικού ή βιολογικού μας κόσμου που σχετίζονται με την ανάπτυξη-έρευνα-χρήση των φαρμάκων.  
 

Ο Παναγιώτης Μαχαίρας είναι ομότιμος Καθηγητής Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Επικεφαλής Μονάδας  Φαρμακοπληροφορικής Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», Συνεργαζόμενο μέλος Ερευνητικού Κέντρου ΙΙΒΕΑΑ και Συνεργαζόμενος Καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικών Επιστημών του State University of New York (SUNY), Buffalo, USA.

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30