Η Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης (2A) λειτουργεί υπό το Ερευνητικό κέντρο «Αθηνά». Η 2A  διευθύνεται επιστημονικά από την καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη. Η 2A συμμετέχει στην έρευνα αιχμής για να επιτρέψει τη μετάβαση στην ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα, μέσω της εφαρμογής της Ατζέντας 2030 (17 SDG) των Ηνωμένων Εθνών, της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η μονάδα επικεντρώνεται στην διεπιστημονική έρευνα συστημάτων και στην παροχή καινοτόμων λύσεων για τη μετάβαση σε ένα πράσινο, ψηφιακό, βασισμένο στην εργασία και δίκαιο μέλλον. Οι εργασίες της μεγάλης διεπιστημονικής ομάδας της επικεντρώνονται στις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ έρευνας και καινοτομίας, οικονομίας, κοινωνίας, περιβάλλοντος, χάραξης πολιτικής και πολιτικής. Οι θεματικές προτεραιότητες της ενότητας είναι:
 
  1. Μείωση και προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής
  2. Αειφόρος μπλε ανάπτυξη,
  3. Νερό-Τροφή-Ενέργεια Nexus,
  4. Κυκλική οικονομία,
  5. Βιώσιμη χρηματοδότηση
  6. Έρευνα Εμπορευματοποίησης και Επιτάχυνση Καινοτομίας

 

Η 2Α έχει προσελκύσει χρηματοδότηση από το EC H2020, το EIT CLIMATE KIC, το INTERREG, ενώ η βασική ομάδα της 2Α, τα τελευταία 25 χρόνια, ήταν εξαιρετικά επιτυχής στην προσέλκυση χρηματοδότησης Ευρωπαϊκής Έρευνας, καθώς και χρηματοδότηση έρευνας και βαθιάς επίδειξης από Διεθνείς και εθνικές οργανώσεις, ιδρύματα και ινστιτούτα, καθώς και δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε συνεργασία με τους διεθνείς ερευνητικούς μας εταίρους η 2Α συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από όλο το φάσμα των κοινωνικών επιστημών, των μαθηματικών, της μηχανικής, της τεχνολογίας των πληροφοριών και των φυσικών επιστημών, οι οποίοι χρειάζονται για να παρέχουν μια ολοκληρωμένη κατανόηση των τρόπων με τους οποίους αλληλοεπιδρούν αυτά τα πολύπλοκα συστήματα.

 
Η 2A φιλοξενεί:
 
SDSN Greece
Το SDSN Greece προωθεί ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την εφαρμογή των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, μέσω της εκπαίδευσης, της έρευνας, της ανάλυσης πολιτικής και της παγκόσμιας συνεργασίας. Το SDSN Greece συντονίζει παγκόσμιες, ευρω-ασιατικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες , καθώς και πολλά ετήσια συνέδρια, εργαστήρια και προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Το SDSN Ελλάδος έχει συμπεριληφθεί στο δίκτυο SDSN και φιλοξενείται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας της Βιώσιμης Ανάπτυξης και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά». Συμπροεδρεύεται από την καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη και τον καθηγητή Ανδρέα Παπανδρέου, με στόχο να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων του δικτύου SDSN. Το εκτελεστικό συμβούλιο είναι υπεύθυνο για τη διαμόρφωση του Ελληνικού Συμβουλίου Ηγεσίας που αποτελείται από πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Το ελληνικό κεφάλαιο, SDSN Greece, συνεργάζεται στενά με άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, πολυμερείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών για την υλοποίηση των στόχων αειφόρου ανάπτυξης (SDGs) και της Συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού στην Ελλάδα. Το SDSN Greece διαθέτει 27 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στο δίκτυό του στην Ελλάδα.
 

 

EIT Climate-KIC Hub Greece
Το  EIT Climate-KIC Hub Greece  εργάζεται για μια ευημερούσα, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτική στο κλίμα κοινωνία που βασίζεται σε μια κυκλική οικονομία μηδενικού άνθρακα. Το EIT Climate KIC Hub Greece, που διοικείται από την καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, φιλοξενεί πολλά προγράμματα βαθιάς επίδειξης και έρευνας καθώς και πολλά προγράμματα καινοτομίας, ένα από τα οποία είναι το EIT Climate KIC innovation accelerator .
 
Το EIT Climate-KIC είναι μια κοινότητα γνώσης και καινοτομίας που ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) το 2010. Σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε αλλαγή του κλίματος μέσω της καινοτομίας. Είμαστε η μεγαλύτερη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα της Ευρώπης με αυτόν τον σκοπό - μια αυξανόμενη πανευρωπαϊκή κοινότητα διαφορετικών οργανισμών που ενώνεται με τη δέσμευση να κατευθύνει τη δύναμη της δημιουργικότητας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Συγκεντρώνουμε μεγάλες και μικρές εταιρείες, επιστημονικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, αρχές της πόλης και άλλους δημόσιους φορείς, νεοσύστατες επιχειρήσεις και φοιτητές. Με περισσότερους από 350 επίσημους οργανωτικούς εταίρους από 25 χώρες, εργαζόμαστε για την καινοτομία με σκοπό την μείωση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της. Το  EIT Climate-KIC Hub Greece διοικείται από την καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η αποστολή του είναι να καταλύσει τη συστημική αλλαγή μέσω της καινοτομίας σε τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας που έχουν κρίσιμο αντίκτυπο στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου - πόλεις, χρήση γης, υλικά και χρηματοδότηση - και να δημιουργηθούν ανθεκτικές στο κλίμα κοινότητες.

Μάθετε περισσότερα

 
 

Εργαστήριο Έρευνας για την Κοινωνικο-οικονομική και Περιβαλλοντική Αειφορία (ReSEES)
Η 2Α έχει στρατηγική συνεργασία με το Εργαστήριο Έρευνας για την Κοινωνικο-οικονομική και Περιβαλλοντική Αειφορία ReSEES, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη ίδρυσε το Εργαστήριο Έρευνας για την Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Αειφορία (ReSEES) τον Ιούνιο του 2016 και διευθύνεται από την ίδια έκτοτε. Το εργαστήριο ReSEES είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης της ερευνητικής ομάδας για την κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και διεξάγει διεπιστημονική έρευνα σχετικά με θέματα περιβάλλοντος, φυσικών πόρων και ενέργειας. Ο πρωταρχικός στόχος της θεωρητικής και εμπειρικής έρευνας του εργαστηρίου είναι η θεωρητική και εμπειρική έρευνα που υποστηρίζει την κατανόηση και την εφαρμογή της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Κεντρικό ρόλο στην αποστολή του είναι η επιδίωξη της αριστείας στη διεξαγωγή και την παρουσίαση της έρευνας και η διερεύνηση ζητημάτων σχετικών με το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και της ενέργειας, σε διαφορετικές χρονικές και χωρικές κλίμακες. Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιεί το ReSEES περιλαμβάνουν χρηματοοικονομική ανάλυση, κοινωνικο-οικονομική και οικονομετρική ανάλυση, περιβαλλοντικής αποτίμησης, πολιτική και θεσμική ανάλυση, ολοκληρωμένη περιβαλλοντική-οικονομική μοντελοποίηση, ανάλυση κύκλου ζωής, την ανάλυση κινδύνου, συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών, θεωρία παιγνίων, ανάπτυξη εργαλείων πληροφορικής λήψης αποφάσεων.
 
Μάθετε περισσότερα .
 
 
 

Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aeiphoria (AE4RIA)

Η 2Α είναι αποτελεί μέρος του δικτύου  Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aeiphoria (AE4RIA), μια πρωτοβουλία για συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων, επιταχυντών καινοτομίας και δικτύων διεπαφής επιστήμης-τεχνολογίας-πολιτικής, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η αποστολή του δικτύου είναι να διευκολύνει έναν επιστημονικό και ανθρωποκεντρικό μετασχηματισμό προς την κοινή εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας του ΟΗΕ 2030, της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το δίκτυο AE4RIA περιλαμβάνει: τέσσερα  ερευνητικά κέντρα: το Ερευνητικό Εργαστήριο Έρευνας για την Κοινωνικο - Οικονομική και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα  (ReSEES) και το Εργαστήριο Στοχαστικής Μοντελοποίησης και Εφαρμογών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ  και το International Centre for Research on the Environment and the Economy (ICRE8), τρία κέντρα επιτάχυνσης καινοτομίας: EIT Climate KIC Hub Ελλάδος , Maritime ClimAccelerator και την  Ένωση BRIGAID Connect  και υποστηρίζει τα ακόλουθα  δίκτυα επιστήμης- πολιτικής: UN SDSNSDSN EuropeSDSN GreeceEAERE,Water Europe and NEXUS Cluster.

 

 

Επιστημονικό Συμβούλιο

Πρόεδρος της Επιστημονικού Συμβουλίου: Καθ. Φοίβη Κουντούρη

 

Μέλη Επιστημονικού Συμβουλίου: