Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “Γεώπολις” και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Φαναριώτη του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος παρουσίασε το HERON, το πρώτο Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, στόχος του HERON είναι να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο για την ανάπτυξη της ρομποτικής στην Ελλάδα. Ενώ όπως επεσήμανε το Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική, δεν περιορίζεται μόνο στην έρευνα, αλλά προβλέπει παράλληλες δράσεις καθώς και τη λειτουργία maker space - ενός υπερσύγχρονου εργαστηρίου με 3D printers, λογισμικά, ηλεκτρονικά και άλλα εργαλεία, που θα επιτρέπουν την υλοποίηση ρομποτικών ιδεών.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στις τεχνολογικές προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ρομπότ, καθώς και στις προοπτικές που υπάρχουν στο τομέα της ρομποτικής υπογραμμίζοντας τη σύνδεση της ρομποτικής με την τεχνητή νοημοσύνη.
Μέσα από τη χρηματοδότηση του HERON, η Ελλάδα φιλοδοξεί να αναπτύξει τρεις βασικούς άξονες στη ρομποτική:
-
Ρομποτική Ασφαλείας (safety & security)
-
Ρομποτική πεδίου (για τη γεωργία, τη θάλασσα, την αρχαιολογία)
-
Ρομποτική υγείας (π.χ. ρομπότ που υποστηρίζουν άτομα αυξημένης φροντίδας)
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η κατασκευή ενός τετράποδου ρομπότ που θα μπορεί να κινείται ανάμεσα σε καλλιέργειες, να καταγράφει εικόνες και βίντεο και να ενημερώνει τους γεωπόνους για πιθανά προβλήματα.
Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ρομποτικής, δηλώνοντας ότι, με την πρόοδο της τεχνολογίας και την αύξηση των δυνατοτήτων των ρομπότ, αυτά θα μπορούν να αναλάβουν ρόλους, κυρίως σε περιβάλλοντα ή εργασίες που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές για τον άνθρωπο.
Το έργο HERON χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Widening “Teaming for Excellence” του Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του είναι η δημιουργία του πρώτου Κέντρου Αριστείας στη Ρομποτική στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση της επιστήμης και της τεχνολογίας της ρομποτικής στη σύγχρονη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με τη βιομηχανική καινοτομία.
Ακούστε τη συνέντευξη του Καθηγητή κ. Ευάγγελου Παπαδόπουλου εδώ