Το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή Επιστήμη

06-09-2017 to 08-09-2017
ΕΚ "Αθηνά"

Το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Ανοικτή Επιστήμη με τίτλο "Open Science Fair 2017" διοργανώνεται στις 6-8 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το OSFair2017 απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές, ερευνητικά ιδρύματα και βιβλιοθήκες, φορείς χάραξης πολιτικής και χρηματοδότησης, παρόχους επιστημονικού ή συναφούς περιεχομένου/εκδότες, νεοφυείς επιχειρήσεις στον χώρο της έρευνας.  Εξέχοντες ομιλητές από το χώρο της επιστήμης, της πολιτικής και των επιχειρήσεων θα εκθέσουν ξεχωριστές προσεγγίσεις για το πώς ο κόσμος των ανοικτών δεδομένων και της ανοικτής επιστήμης επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής και της πολιτικής, θα προτείνουν τρόπους εφαρμογής του νέου μοντέλου, δρόμους που θα εξασφαλίσουν μία ομαλή μετάβαση στο νέο παράδειγμα της ανοικτής επιστήμης και λύσεις που θα ξεπεράσουν τις προκλήσεις που θέτει η αλλαγή παραδείγματος.
 
Το συνέδριο θα ανοίξει με χαιρετισμό του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ενώ το γενικό πλαίσιο θα θέσουν κατά την έναρξη ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (η οποία και συνδιοργανώνει το Συνέδριο) Φίλιππος Τσιμπόγλου και ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Γιάννης Ιωαννίδης. Στο συνέδριο συμμετέχουν καταξιωμένες προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ανοικτής Επιστήμης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις κεντρικές ομιλίες των διεθνούς φήμης καθηγητών Jeffrey D. Sachs, Καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, Ιωάννη Ιωαννίδη, Καθηγητή Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, και Νεκτάριου Ταβερναράκη, Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Προέδρου του ΙΤΕ. Στις κεντρικές συνεδρίες θα συζητηθούν θέματα πρόσβασης και ισότητας στη γνώση και την επιστήμη, καθώς και ο κοινωνικός αντίκτυπος της επιστημονική έρευνας. Ομιλητές, μεταξύ άλλων, θα είναι ο Jon Tennant, Διευθυντής Επικοινωνίας του ScienceOpen και ο Ahmed Oluwagbemi Ogunlaja, ιδρυτής του Open Access Νιγηρίας.
 
Η Ανοικτή Επιστήμη αποτελεί τον νέο τρόπο διεξαγωγής της έρευνας, βασιζόμενη στη συνεργατικότητα και τους νέους τρόπους διάχυσης της επιστήμης μέσω της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας και των νέων συνεργατικών εργαλείων. Η μετάβαση ωστόσο στο νέο αυτό μοντέλο, βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τις αντιλήψεις των ίδιων των ερευνητών, καθώς και την απουσία κινήτρων και ανταμοιβών από την πλευρά των φορέων και χρηματοδοτών έρευνας, την αδυναμία πλήρους αξιοποίησης των νέων υπηρεσιών και εργαλείων. 
 
Στο νέο αυτό περιβάλλον, το OSFair2017 φιλοδοξεί να παράσχει το βήμα για την ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που κρίνονται ως απαραίτητα για τη μετάβαση στο μοντέλο της Ανοικτής Επιστήμης: ηλεκτρονικές υποδομές και υπηρεσίες, καλές πρακτικές σε επίπεδο πολιτικών, νέοι τύποι δραστηριοτήτων (διάχυση αποτελεσμάτων, εξόρυξη, αξιολόγηση, κ.λπ.), ρόλοι των κυριότερων φορέων και δικτύων που συμμετέχουν στη μετάβαση στο νέο παράδειγμα. Απώτερος στόχος είναι η ανάδειξη των διαφορετικών προσεγγίσεων και ενός οδικού χάρτη για την υλοποίηση βασικών πτυχών της Ανοικτής Επιστήμης.
 
Το OSFair2017 διοργανώνεται από το Τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», με τη σύμπραξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και με την υποστήριξη 4 ευρωπαϊκών έργων του Ορίζοντα 2020, που είναι πρωτοπόρα στον τομέα της Aνοικτής Eπιστήμης: OpenAIRE (www.openaire.eu), OpenUP (www.openup-h2020.eu), OpenMinTeD (www.openminted.eu) και FOSTER (www.fosteropenscience.eu).
 
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του συνεδρίου opensciencefair.eu. Παρακολουθείστε όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις και ενημερώσεις στο Twitter: @osfair2017.