Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου
Κύριος Επιστήμονας

Ο κ. Χρίστος Παπαδημητρίου είναι Donovan Family Professor of Computer Science στο Columbia University (ΗΠΑ). Πριν ενταχθεί στο Columbia το 2017, ήταν καθηγητής στο University of California at Berkeley για τα προηγούμενα 22 χρόνια, και πριν από αυτό δίδαξε στα Harvard University, MIT, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Stanford University και University of California at San Diego. Έχει γράψει τέσσερα βιβλία και πολλά άρθρα σχετικά με αλγόριθμους και πολυπλοκότητα, καθώς και τις εφαρμογές τους στη βελτιστοποίηση, τις βάσεις δεδομένων, τον έλεγχο, την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, την οικονομία και τη θεωρία παιχνιδιών, το διαδίκτυο, την εξέλιξη και τον εγκέφαλο. Το επιστημονικό του έργο έχει περισσότερες από 80.000 αναφορές. Υπήρξε κύριος ερευνητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου Simons για τη Θεωρία της Πληροφορικής. Κατέχει διδακτορικό από το Princeton University και εννέα επίτιμα διδακτορικά συμπεριλαμβανομένων του ETH, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του EPFL και του Πανεπιστημίου του Παρισιού.  To 2014 ο πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας τον ονόμασε Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Είναι μέλος του National Academy of Sciences των ΗΠΑ, του American Academy of Arts and Sciences και του National Academy of Engineering και έχει λάβει το Βραβείο Knuth, το Βραβείο Gödel, το Μετάλλιο von Neumann και το 2018 Harvey Prize από το Πανεπιστήμιο Technion. Έχει γράψει επίσης τρία βιβλία: “Το Χαμόγελο του Τούρινγκ”, “Ανεξαρτησία”,  ενώ είναι συν-δημιουργός με τον Απόστολο Δοξιάδη του κόμικ, “Logicomix”.  
 

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Κύριος Επιστήμονας
 
Ο  κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο ΜΙΤ και μέλος του ΜΙΤ Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Επιστήμης των Υπολογιστών. Από το  2008 και του 2009 υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Microsoft Research, New England, και είναι στο ΜΙΤ από το 2009. Το 2015 έγινε μόνιμος καθηγητής στο ΜΙΤ. Ο Κ. Δασκαλάκης ασχολείται ερευνητικά με τη θεωρία υπολογισμού και τον τρόπο που συνδέεται με τη Θεωρία παιγνίων, τα Οικονομικά, τη Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το έργο του πάνω στην πολυπλοκότητα του «Nash equilibrium» σε συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή του, Χρίστο Παπαδημητρίου, και τον καθηγητή Paul Goldberg του Πανεπιστημίου της Λίβερπουλ τιμήθηκε με το βραβείο Kalai από τη διεθνή ένωση Θεωρίας Παιγνίων και το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από τη διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών SIAM. Έχει λάβει επίσης, το 2008 Doctoral Dissertation Award από την ACM -Association for Computing Machinery (ACM), το 2010 Sloan Foundation fellowship, το 2011 Spira Award for Distinguished Teaching, το 2012 Microsoft Research Faculty Fellowship, το 2017 Google Faculty Research Award. Το 2018 τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο Nevanlinna που απονέμεται από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών για τη συμβολή του στον «μετασχηματισμό της κατανόησής μας περί της υπολογιστικής πολυπλοκότητας θεμελιωδών προβλημάτων στις αγορές, τις δημοπρασίες, τις ισορροπίες και άλλες οικονομικές δομές," και το βραβείο κύρους Simons Foundation Investigator award στην θεωρητική Επιστήμη των Υπολογιστών σχεδιασμένο για επιστήμονες που ξεχωρίζουν στα πιο παραγωγικά τους χρόνια και είναι ηγέτες στον τομέα τους. Το 2019 τιμήθηκε με το βραβείο Grace Murray Hopper από την ACM και το επιστημονικό βραβείο του ιδρύματος Μποδοσάκη.  

Τίμος Σελλής
Επιστημονικός Υπεύθυνος
 
Ο κ. Τίμος Σελλής υπήρξε ερευνητής στο Facebook (ΗΠΑ, 2020-22), ενώ από το 2016 έως και το 2020 ήταν Καθηγητής και Διευθυντής στο Data Science Research Institute. Στο παρελθόν διετέλεσε καθηγητής στο University of Maryland (ΗΠΑ, 1986-92), στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Αθήνα, 1992-2013), και στο RMIT University (Αυστραλία, 2013-2016). Το διάστημα 2007-13 διετέλεσε ιδρυτικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», ενώ έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ, 2001-03). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην επιστήμη των δεδομένων, τα μεγάλα δεδομένα, τις ροές δεδομένων, την ενοποίηση δεδομένων και τα χωροχρονικά συστήματα βάσεων δεδομένων. Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο Presidential Young Investigator Award, βραβείο από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε εξέχοντες νεαρούς επιστήμονες. Το 1997 έλαβε το  Βραβείο 10-Year Paper Award, από το International Conference on Very Large Data Bases (VLDB) που τιμά κάθε χρόνο με βραβείο το άρθρο που εμφανίστηκε στο αντίστοιχο συνέδριο πριν από 10 χρόνια και που είχε την μεγαλύτερη επίδραση στην έρευνα του χώρου των βάσεων δεδομένων από τότε. Το 2009 τιμήθηκε με το IEEE Fellow, και τον Νοέμβριο του 2013 με το ACM Fellow για τη συνεισφορά του στην έρευνα για τη βελτιστοποίηση ερωτημάτων βάσεων δεδομένων και για τη διαχείριση χωρικών δεδομένων. Τον Μάρτιο του 2018 έλαβε το IEEE TCDE Impact Award, για τη συνεισφορά του στην έρευνα σε συστήματα βάσεων δεδομένων και τη διάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην επιστήμη δεδομένων.

Το έργο " Μονάδα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ: Έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους με κωδικό ΟΠΣ 5154714 υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU.