Στην καθηγήτρια του ΟΠΑ Φοίβη Κουντούρη μια από τις 34 μεγάλες νέες χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας

«Smart Water Futures: Σχεδιάζοντας την επόμενη γενιά αστικών συστημάτων ύδρευσης»

06-11-2020
ΜΑΑ

«Smart Water Futures: Σχεδιάζοντας την επόμενη γενιά αστικών συστημάτων ύδρευσης» είναι ο τίτλος του έργου (10ΜΕυρώ για έξι χρόνια, το μοναδικό για εφέτος με ελληνική συμμετοχή) που αναλαμβάνει, μαζί με άλλους τρεις κορυφαίους Ευρωπαίους επιστήμονες, η καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεργαζόμενη καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».
 
Πώς θα μοιάζουν οι υποδομές ύδρευσης στις πόλεις του μέλλοντος; Οι πόλεις μεγαλώνουν σε όλον τον κόσμο! Το 2050 σχεδόν το 70% των ανθρώπων θα κατοικούν σε αστικές περιοχές. Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει με τη σειρά της μια μεγάλη πρόκληση: τη διασφάλιση πόσιμου νερού. Ιστορικά, η εξέλιξη των υποδομών ύδρευσης συμβάδιζαν με την αστική ανάπτυξη. Οι αλλαγές αυτές όμως συνέβαιναν συνήθως ως αντίδραση σε κρίσεις και έκτακτες ανάγκες, και όχι με βάση συστηματικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ληφθούν υπόψη μακροπρόθεσμοι, αβέβαιοι και αμφίσημοι παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενα αβέβαιες κλιματικές συνθήκες, τονίζουν πλέον την ανάγκη για ολιστικές και ευφυείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων που θα επηρεάσουν την αστική ανάπτυξη και τη διαχείριση των μελλοντικών υποδομών ύδρευσης.  
 
Το έργο “Water Futures” στοχεύει στην ανάπτυξη ακριβώς ενός τέτοιου πλαισίου λήψης αποφάσεων για θέματα ύδρευσης, ώστε να προκύψουν συστήματα κοινωνικά δίκαια, βιώσιμα και ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή, σε αντιστοιχία με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.
 
Η ομάδα υλοποίησης του έργου (από 4 Ευρωπαϊκές χώρες) περιλαμβάνει επιστήμονες κύρους σε διαφορετικούς τομείς, η συνεργασία των οποίων είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού θέματος: διαχείριση υδάτων, υδραυλική μηχανική, θεωρία συστημάτων ελέγχου, οικονομικά, θεωρία αποφάσεων, τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση.
 
Η κ. Φοίβη Κουντούρη ανέφερε με αφορμή τη σημαντική αυτή απόφαση: «Το ERC grant είναι μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες διακρίσεις για ένα ερευνητή και για τον ακαδημαικό του φορέα. Είμαι περήφανη για το ότι μπορέσαμε να φέρουμε μια τέτεια διάκριση στην Ελλάδα. Η φιλοδοξία μας είναι τα αποτελέσματα της ερευνας μας να έχουν σημαντικό διεπιστημονικό ερευνητικό και κοινωνικό αποτύπωμα»
 
Το έργο λαμβάνει χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ από το ERC, έχει διάρκεια 6 ετών και αναμένεται να απασχολήσει δεκάδες νέους επιστήμονες από τους προαναφερθέντες επιστημονικούς χώρους.
 
Τι είναι το ERC και τι σημαίνουν οι χρηματοδοτήσεις που απονέμει;
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας δημιουργήθηκε από την ΕΕ το 2007 και είναι ο κύριος Ευρωπαϊκός οργανισμός χρηματοδότησης έρευνας εξαιρετικής αιχμής. Κάθε χρόνο επιλέγει και χρηματοδοτεί τους καλύτερους και πιο δημιουργικούς ερευνητές, ανεξαρτήτως εθνικότητας και ηλικίας, για την υλοποίηση των ιδεών τους με βάση την Ευρώπη.
 
Μέχρι σήμερα το ERC έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 9.500 κορυφαίους επιστήμονες, καθώς και 50.000 μεταδιδακτορικούς και διδακτορικούς σπουδαστές που εργάζονται στις ερευνητικές ομάδες τους. Με προϋπολογισμό 13 δισεκατομμυρίων Ευρώ για την περίοδο 2014-2020, το ERC επιδιώκει να ελκύσει στην Ευρώπη το καλύτερο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό από όλον τον κόσμο
 
Το ERC ανακοίνωσε σήμερα τη χρηματοδότηση 34 νέων συνεργατικών έργων με συνολικό ποσό 350 εκατομμυρίων Ευρώ. Επιλεγμένα από 440 προτάσεις, τα έργα αυτά στοχεύουν στην επίλυση εξαιρετικά απαιτητικών επιστημονικών προβλημάτων.
 
Το Έργο Water Futures με μια ματιά
Τίτλος: Smart Water Futures: designing the next generation of urban drinking water systems
Χρηματοδότηση ERC: 9.982.320 € για έξι έτη
Κύρια Ερευνητική Ομάδα:
Μάριος Πολυκάρπου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύπρος
Barbara Hammer, Bielefeld University, Γερμανία
Φοίβη Κουντούρη, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας & ΕΚ «Αθηνά», Ελλάδα
Dragan Savić, KWR Water Research Institute (KWR), Ολλανδία και University of Exeter, Ηνωμένο Βασίλειο
 
Το βιογραφικό της καθηγήτριας Φοίβης Κουντούρη:
Η Kαθηγήτρια Δρ. Φοίβη Κουντούρη (με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Cambridge) κατέχει την έδρα της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (www.eaere.org), με περισότερες από 60 χώρες μέλη. Το επιστημονικό έργο της Καθηγήτριας  Κουντούρη την κατατάσσει στο 1% των γυναικών οικονομολόγων παγκοσμίως, με 15 βιβλία και μονογραφίες και πάνω από 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις. 
 
Είναι επίσης ιδρύτρια και Επιστημονική Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου ReSEES: Research on Socio-Economic and Environmental Sustainability (www.dept.aueb.gr/en/ReSEES) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι Διευθύντρια του Climate KIC Hub Greece (www.climate-kic.org) στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δασών (www.efi.int) και συν-πρόεδρος του United Nations Sustainable Development Solutions Network – Greece (www.unsdsn.gr). Στο παρελθόν είχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο του Reading και στο London School of Economics. Κεντρικό ρόλο στην έρευνα της κατέχει η ανάπτυξη διεπιστημονικών μαθηματικών/στατιστικών μοντέλων και εμπειρικών προσεγγίσεων για την μετάβαση στην αειφόρο ανάπτυξη.
 
Η Καθηγήτρια Κουντούρη είναι κορυφαία στην Ευρώπη και παγκοσμίως, στην επιλογή και επιτάχυνση προς την αγορά καινοτόμων λύσεων για την βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει συντονίσει περισσότερα από 75 διεπιστημονικά έργα έρευνας και καινοτομίας, έχει δώσει εκατοντάδες ομιλίες σ’όλο τον κόσμο, και έχει ενεργήσει ως σύμβουλος σε ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης και διαχείρισης των φυσικών πόρων σε διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις, και στις πέντε ηπείρους. Σήμερα είναι μέλος της Πρωθυπουργικής Επιτροπής για το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και της επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το έργο της έχει βραβευτεί και επηρεάσει πολιτικές σε όλο τον κόσμο.
 
Επικοινωνία:
media@athenarc.gr
Hashtag: #ERCSyG
Twitter: @ERC_Research
Facebook: @EuropeanResearchCouncil
LinkedIn: @european-research-council