Μεγάλος νικητής του Falling Walls Lab Greece, οι καινοτόμες ιδέες

Συνδιοργάνωση ΕΚ "Αθηνά" | Εκπαιδευτικός οργανισμός SciCo

30-09-2021
ΕΚ "Αθηνά"

Η Αστερία Τσαπαδίκου, προπτυχιακή φοιτήτρια Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Project Leader της iGEM Thessaly, γκρέμισε το τείχος του ανθρώπινου μικροβιώματος με την Αμάλθεια και κατέκτησε την 1η θέση στο Falling Walls Lab Greece. Ο διαγωνισμός  πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επόμενη στάση για τη νικήτρια το Βερολίνο, στις 7 Νοεμβρίου, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό Falling Walls Lab Finale.
 
Η Αστερία Τσαπαδίκου, κατάφερε να γκρεμίσει το τείχος του μικροβιώματος, με την ερευνητική πρόταση Αμάλθεια, μέσα σε 3 λεπτά,  Ενσωματώνοντας αρχές της Συνθετικής Βιολογίας, η Αμάλθεια αποσκοπεί να ανιχνεύσει την εντερική δυσβίωση με τη δημιουργία μίας βιοηλεκτρονικής κάψουλας, να αξιολογήσει τη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό και να απαλύνει τα συμπτώματα από γαστρεντερικές ασθένειες με τη χρήση ενός βιοθεραπευτικού διατροφικού συμπληρώματος.
 
Τη 2η θέση κατέκτησε ο Ιωάννης Γκουζιώνης, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Imperial College London, που πολιόρκησε το τείχος της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στην παρακολούθηση της αναισθησίας στο χειρουργείο. Τέλος, η Θεοδώρα Οικονομίδη, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Université de Paris, γκρέμισε το τείχος του σεξισμού στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, καταλαμβάνοντας την 3η θέση.
 
Τον δύσκολο ρόλο της επιλογής της τελικής τριάδας είχε αναλάβει η έμπειρη και άριστα καταρτισμένη κριτική επιτροπή του Falling Walls Lab Greece:
 
Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Δρ Βασίλης Νικολόπουλος, Επικεφαλής Εφαρμοσμένης Έρευνας και Ανάπτυξης / Καινοτομίας, Τομέας Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, MYTILINEOS SA, συνιδρυτής Intelen, Inc
Δρ Γεωργία Κούτρικα, Διευθύντρια Ερευνών, Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά».
Δρ. Θέμις Αλισσάφη, Κύρια Ερευνήτρια, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Καθηγητής Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Δρ Ζωή Κούρνια, Κύρια Ερευνήτρια,  Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, ιδρύτρια Ingredio
Λευκοθέα Σταθέλου, Επικεφαλής Ιατρικού Τμήματος Ογκολογίας, Novartis Hellas

Επιπλέον, ο Θεόδωρος Μαριόγλου, Cell Processing Specialist in CAR-T Cells στη Novartis, μίλησε για τις καινοτόμες εξελίξεις στην κυτταρική και γονιδιακή θεραπεία, παρουσιάζοντας τη δική του προσωπική ιστορία και το ταξίδι του στην επιστημονική έρευνα, ενώ ο Μιχάλης Δρίτσας, Διευθυντής γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα μας τίμησε με την παρουσία του απευθύνοντας χαιρετισμό.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Μάιρα Μπάρμπα.
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας

Παρακολουθήστε την εκδήλωση στο κανάλι του Falling Walls Lab Greece στο YouTube εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του FWL Greece
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31