Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας στην 85η ΔΕΘ

Το ΕΚ "Αθηνά" ήταν εκεί με έργα, εφαρμογές και δράσεις

23-09-2021
ΕΚ "Αθηνά"

Δυναμική παρουσία του ΕΚ Αθηνά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), από τις 11 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Ο Πρόεδρος του ΕΚ «Αθηνά», Γιάννης Εμίρης, στελέχη του Οργανισμού, και βέβαια εκπρόσωποι ερευνητικών ομάδων συνομίλησαν με θεσμικούς εκπροσώπους, συστήθηκαν στο κοινό, ενημέρωσαν για τις δραστηριότητές μας, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και συνέβαλαν στην επικοινωνία της επιστήμης, αλλά και στην ανάδειξη της καινοτομίας ως κινητήριου μοχλού για τη διάχυση της γνώσης.
 
Ο κ. Εμίρης παρουσίασε μεταξύ άλλων στον Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιο Κυριαζή λύσεις κυβερνοασφάλειας για το διαδίκτυο των οχημάτων και εφαρμογές για την αυτοκινητοβιομηχανία, που υλοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων. Το σύστημα nIoVe παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση κυβερνοασφάλειας σε όλα τα επίπεδα του οικοσυστήματος του Διαδικτύου των Οχημάτων.  Στο πλαίσιο του έργου CPSoSAware έχουν δημιουργηθεί εφαρμογές και λογισμικό για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τον κατασκευαστικό τομέα.
 
Ο  Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας ξεναγήθηκε στο περίπτερό μας και παρακολούθησε με ενδιαφέρον παρουσιάσεις και βίντεο, από τους ερευνητές μας.  Μεταξύ άλλων, είδε πώς λειτουργεί το BIP! Finder, ένα εργαλείο που έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ) και διευκολύνει τους ερευνητές στην εξερεύνηση της διαθέσιμης επιστημονικής βιβλιογραφίας. Στη συνέχεια «συστήθηκε» με την ψηφιακή βοηθό Θεανώ, του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) που δίνει έγκυρες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, βασιζόμενη σε τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
 
Εκτός όμως από την Θεανώ οι επισκέπτες του περιπτέρου γνώρισαν και άλλες ενδιαφέρουσες εφαρμογές που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως το NLP Theatre, που επίσης υλοποιήθηκε από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου. Υπότιτλοι, φώτα, πολυμέσα, βίντεο νοηματικής απόδοσης, ακουστική περιγραφή, μεταγλώττιση και ένας εικονικός 3Δ κόσμος συντονίζονται με βάση τους θεατρικούς διαλόγους των ηθοποιών, μετατρέποντας τη θεατρική παράσταση σε μια μοναδική εμπειρία.
 
Οι ερευνητές του ΙΕΛ στην Ξάνθη παρουσίασαν στο κοινό το έργο ΕΣΤΙΑ και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Η αστική περιοχή της παλιάς πόλης της Ξάνθης ψηφιοποιήθηκε τρισδιάστατα και τα δεδομένα που προέκυψαν χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων σε προσομοιωτές διάδοσης φαινομένων πυρκαγιάς και διαχείρισης πλήθους. Το έργο ΕΣΤΙΑ έχει ως στόχο την ανάπτυξη μίας πλατφόρμας διαχείρισης κινδύνων σε περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων παρουσίασε στους επισκέπτες το έργο NEANIAS Project (Καινoτόμες Υπηρεσίες για την Ανάδειξη Ατμοσφαιρικών, Υποβρύχιων και Διαστημικών Προκλήσεων στο EOSC-European Open Science Cloud). Υποβρύχια, ατμοσφαιρική και διαστημική έρευνα είναι οι τρεις βασικοί τομείς που δραστηριοποιείται το έργο με σημαντικά αποτελέσματα.  
 
Το έργο FRESQO "Μετρητής Νωπότητας ψαριών", επίσης από το ΙΠΣΥ ήταν και αυτό στην 85η ΔΕΘ. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος (hardware και software) το οποίο επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση της νωπότητας των αλιευμάτων. Μια μικρή (φορητή) φασματική κάμερα θα φωτογραφίζει το ψάρι και θα παρέχει ενδείξεις αν είναι φρέσκο. Οι επισκέπτες στο περίπτερο είδαν το βίντεο και διαπίστωσαν στην πράξη πώς η καινοτόμες ερευνητικές μελέτες μπορούν να μετατραπούν σε καινοτόμα προϊόντα και να συνδεθούν με την επιχειρηματικότητα.  
 
Σε αυτήν την κατεύθυνση της σύνδεσης έρευνας και επιχειρήσεων ήταν και το έργο GRE-Taste, από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου που αποδεικνύει ότι ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να μετατραπεί σε ολιστική εμπειρία με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και τη συνεργασία των επιχειρήσεων της  αγροδιατροφής/εστίασης/πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης φιλοξενήθηκε στο περίπτερό μας και μια διαδραστική σχετική εφαρμογή.
 
Παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικά αποτελέσματα και άλλων έργων όπου συμμετέχουν ομάδες του ΕΚ «Αθηνά» όπως το Amnesia (ΙΠΣΥ), ένα εργαλείο για την επεξεργασία ευαίσθητων και προσωπικών δεδομένων, το έργο MORE -Διαχείριση δεδομένων ενέργειας σε πραγματικό χρόνο (ΙΠΣΥ), που έχει ως στόχο τη δημιουργία μια πλατφόρμας για την αντιμετώπιση των τεχνικών προκλήσεων στις χρονολογικές σειρές και τη διαχείριση ροής, εστιάζοντας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο Sisyfos (ΙΝΒΙΣ) που είναι μια αρθρωτή και επεκτάσιμη πλατφόρμα ανάλυσης κακόβουλου λογισμικού.
  
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στις δύο εκδηλώσεις που φιλοξένησε η φετινή ΔΕΘ.
H SYMBIOLABS συστήθηκε στο κοινό της ΔΕΘ, με μια ειδική εκδήλωση την Παρασκευή 17/9  "SYMBIOLABS: Ψηφιακές λύσεις για την κυκλική οικονομία". Ο νέος, δυναμικός τεχνοβλαστός του ΕΚ "Αθηνά" γεφυρώνει την Κυκλική Οικονομία με την Οικονομία των Δεδομένων, αξιοποιώντας τη δύναμη των Mεγάλων Δεδομένων μέσα από τη χρήση τεχνολογιών Επιχειρηματικής Ευφυΐας, Aναλυτικής Δεδομένων και Μηχανικής Μάθησης. Ο Γενικός Διευθυντής της SYMBIOLABS, Θανάσης Γεντίμης, παρουσίασε στο κοινό για πρώτη φορά τις καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές που προσφέρει η SYMBIOLABS: Από εργαλεία για την ενίσχυση της ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών και την ανταποδοτική συλλογή χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, έως λύσεις για την έξυπνη ανάδειξη ευκαιριών βιομηχανικής συμβίωσης.
 
Το Σάββατο 18/09 οι επισκέπτες της ΔΕΘ παρακολούθησαν την  παρουσίαση της Υποδομής ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ, από τη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας (ΜΟΨΕ) του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων με τίτλο “ Δημιουργώντας μια θεματική δράση για τη Δεκαετία 1940 στην Υποδομή ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ". Η  ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ είναι η εθνική υποδομή που υποστηρίζει και προωθεί τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες και τέχνες και τη γλωσσική τεχνολογία και καινοτομία στην Ελλάδα, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της έρευνας στις ανθρωπιστικές σπουδές.
 
Από τις σημαντικότερες στιγμές της 85ης ΔΕΘ ήταν η ανακοίνωση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του si-Cluster του ΕΚ "Αθηνά"/ Corallia, του ΕΔΥΤΕ - Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας - GRNET, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης  και της Amazon Web Services (AWS) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κόμβου Διαστήματος στην Ελλάδα.



Στις όμορφες στιγμές της φετινής ΔΕΘ δεν γινόταν να μην συμπεριληφθεί και μια ομαδική αναμνηστική φωτογραφία των Προέδρων των εποπτευόμενων φορέων της ΓΓΕΚ που έδωσε το στίγμα της έκθεσης: συνεργασία και συνέργειες για ένα δημιουργικό παρόν και μέλλον.
 
Δείτε όλο το υλικό από την εκδήλωση εδώ.    

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30