ID-EPTRI: Πρός μία νέα ερευνητική υποδομή που θα διευκολύνει την ανάπτυξη βελτιωμένων παιδιατρικών φαρμάκων

02-02-2018
ΦΑΡΜΑΠΛΗ

Το έργο ID-EPTRI (European Paediatric Translational Research Infrastructure) ξεκίνησε με ένα επιτυχημένο kick off meeting που έλαβε χώρα στη Ρώμη στις 15 και 16 Ιανουαρίου. Το έργο, το οποίο συντονίζει το  Consorzio per Valutazioni Biologiche e Farmacologiche (CVBF-TEDDY) πρόκειται να αναπτύξει το πλαίσιο για τη δημιουργία και λειτουργία μίας νέας Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής για την Παιδιατριακή. Η Μονάδα Φαρμακοπληροφορικής του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά" μαζί με άλλους 29 εταίρους, κορυφαία πανεπιστήμια, επιστημονικούς φορείς και ερευνητικά κέντρα αριστείας στην Ευρώπη, συμμετέχει στο έργο, που αναμένεται να διαρκέσει για 2 χρόνια. 
 
Τα ανήλικα παιδιά αντιπροσωπεύουν 20% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού και η φροντίδα τους αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες και προκλήσεις για την Ευρώπη. Σήμερα, περίπου 50% των φαρμάκων που απευθύνονται σε παιδιά και νέους σε ηλικία ασθενείς δεν έχουν περάσει τα κατάλληλα τέστ -εξειδικευμένα για την ηλικιακή τους ομάδα -, έτσι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη μίας βάσης που περιλαμβάνει ολοκληρωμένα στοιχεία -στρατηγικές θεραπείας κτλ- για τα παιδιατρικά φάρμακα. 
 
Η νέα Ερευνητική Υποδομή που θα υποστηρίξει το EPTRI, αναμένεται να δράσει συμπληρωματικά με υπάρχουσες Ερευνητικές Υποδομές στον τομέα της Βιοφαρμακευτικής. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο Δελτίο Τύπου ΕΔΩ