Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή ELIXIR

To EK “Αθηνά” συμμετέχει μέσω της HYPATIA

30-09-2021
ΕΚ "Αθηνά"

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή Βιολογικών Δεδομένων στον τομέα της βιοεπιστήμης (ELIXIR) κυρώθηκε και επισήμως από τη Βουλή. Ο κόμβος ELIXIR-GR, στον οποίο συμμετέχει το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” μέσω της δημιουργίας και υποστήριξης της HYPATIA, της υπολογιστικής υποδομής Νέφους της κοινότητας αυτής, θα οριστεί ως πλήρες μέλος της κοινοπραξίας κατά τη συνεδρίαση του ELIXIR-EUROPE Board meeting τον προσεχή Νοέμβριο και θα εντατικοποιηθούν οι σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες.
 
Το υπολογιστικό Νέφος HYPATIA της ερευνητικής υποδομής ELIXIR-GR, αποτελεί μια επιπλέον επιλογή για τους βιοεπιστήμονες στην Ελλάδα για να εξυπηρετηθούν οι υπολογιστικές τους ανάγκες και να φιλοξενηθούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχουν. Οι υπολογιστικοί πόροι του Νέφους “HYPATIA” βασίζονται σε μια ισχυρή συστάδα ετερογενών υπολογιστών συνολικά 1.500 πυρήνων που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό βάσεων δεδομένων και εργαλείων αναλύσεων. Στην “HYPATIA” φιλοξενούνται ήδη, μεταξύ άλλων, η Εθνική διαδικτυακή πύλη δεδομένων Covid-19 (https://covid19dataportal.gr/) και η πλατφόρμα για επεξεργασία δεδομένων GALAXY (https://elixir-greece.org/node/262) που προσφέρεται και για την ανάλυση μοριακών δεδομένων Covid-19.
 
Το ELIXIR-GR αποτελεί τον ελληνικό εθνικό κόμβο του ELIXIR, μιας κατανεμημένης υποδομής που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή κοινότητα των επιστημών ζωής να διαμοιρασθεί και να αποθηκεύσει τα ερευνητικά δεδομένα σαν μέρος ενός οργανωμένου δικτύου. Στόχος του είναι να φέρει κοντά τα εργαστήρια και τα κέντρα δεδομένων της Ευρώπης ώστε να συμβάλουν στον συντονισμό της συλλογής, του ποιοτικού ελέγχου και της αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων βιολογικών δεδομένων που παράγονται από πειράματα βιοεπιστημών.Στην ερευνητική υποδομή ELIXIR-GR συμμετέχουν οι κυριότεροι ερευνητικοί οργανισμοί και πανεπιστήμια της Ελλάδας με σημαντική δραστηριότητα στις Βιοεπιστήμες.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31