Το ΕΚ «Αθηνά» συμμετέχει σε τρεις Ευρωπαϊκούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας

Τελικά αποτελέσματα για τα European Digital Innovation Hubs

25-07-2022
ΕΚ "Αθηνά"

Το ΕΚ "Αθηνά" ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά τη συμμετοχή του στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας – ΕΚΨΚ (European Digital Innovation Hubs – EDIHs). Μένοντας πιστό στο όραμά του για έρευνα αιχμής στην Πληροφορική και τις Τεχνολογίες Επικοινωνίας, τα τελευταία χρόνια δίνει λύσεις σε διεθνείς προκλήσεις και παράγει ερευνητικά αποτελέσματα με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Μέσω της συμμετοχής του σε τρεις κόμβους καινοτομίας θα συμβάλει ουσιαστικά στον ψηφιακό εγγραμματισμό αναπτύσσοντας τεχνολογίες αιχμής για τον κλάδο της υγείας, παρέχοντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης σε 3 βασικούς θεματικούς τομείς (Ενέργεια και Περιβάλλον, Εφοδιαστική αλυσίδα και κινητικότητα και Πολιτισμός και Τουρισμός) και προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες προς όφελος της δημόσιας διοίκησης και κατ'επέκταση των πολιτών. 
 
Η Ελλάδα θα συμμετέχει στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας με συνολικά 7 κόμβους, τέσσερις εκ των οποίων θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027» (Digital Europe Programme – DEP), με ποσό που αγγίζει συνολικά τα 9,3 εκατομμύρια ευρώ για τρία έτη, ενώ τρεις ακόμη Κόμβοι θα συμμετέχουν στο Δίκτυο χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς πήραν τη σφραγίδα αριστείας (seal of excellence) της ΕΕ.
 
Το ΕΚ "Αθηνά" συμμετέχει στους ακόλουθους χρηματοδοτούμενους κόμβους:  

Smart HEALTH (European Digital Innovation Hub for Smart Health: Precision Medicine and Innovative E-health Services)
Το ΕΚ "Αθηνά" δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια σε ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων επιστημών ζωής, όπως βιολογία και ιατρική. Η έναρξη του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας  Smart HEALTH σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα καινοτομίας στον χώρο των υπηρεσιών υγείας. Ο κόμβος εστιάζει στους τομείς της ιατρικής ακριβείας και της ηλεκτρονικής υγείας, και θα παρέχει σε επιχειρήσεις πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη γύρω από ψηφιακές τεχνολογίες και δυνατότητα «δοκιμών πριν από την επένδυση», με στόχο να βελτιώσουν τις παραγωγικές τους διαδικασίες, τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους.

GR digiGOV-innoHUB (The Greek digital Government and Public Services innovation HUB)
Στόχος του κόμβου είναι η διεθνής διασύνδεση και αξιοποίηση του παγκόσμιου δυναμικού της Τεχνολογίας και της σύγχρονης Ανοικτής Διακυβέρνησης, μέσω της ανάπτυξης μιας νέας γενιάς καινοτόμων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη Δημόσια Διοίκηση που βασίζονται σε προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες. Ο κόμβος θα λειτουργεί ως εικονικό εργαστήριο GOVtech που μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη, καινοτόμων και οικονομικά αποδοτικών ψηφιακών λύσεων μέσω ευέλικτων και αποτελεσματικών συνεργασιών «χωρίς σύνορα» μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και του ακαδημαϊκού κόσμου.

SmartAttica-AtHeNAI (Smart Attica DIH, the Attica region – Greek Innovation hub for Artificial Intelligence in Energy and Environment, Supply chain and mobility, Culture and Tourism
Στόχος του κόμβου είναι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ψηφιοποίησης που αντιμετωπίζει η χώρα, κάνοντας πιο συγκεκριμένη και εφαρμόζοντας την έννοια της Έξυπνης Περιφέρειας για την Αττική, με βάση τα στοιχεία της προσέγγισης της Έξυπνης Πόλης. Το SmartAttica-AtHeNAI επιδιώκει να καθιερώσει τις διαδικασίες και τις τεχνολογίες για την ενσωμάτωση της Ψηφιακής Νοημοσύνης σε βιομηχανικές, διοικητικές και καθημερινές λειτουργίες. Θα παρέχει λύσεις τελευταίας τεχνολογίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη και θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς στην Ελλάδα, καθώς και τον οικολογικό μετασχηματισμό οργανισμών και περιοχών. 

Δείτε εδώ το πλήρες Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30