To EK "Αθηνά" στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

10-18 Σεπτεμβρίου 2022

06-09-2022
ΕΚ "Αθηνά"

Το ΕΚ «Αθηνά» σάς περιμένει στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 7 / Stand 5 (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας), 10-18 Σεπτεμβρίου, με μια σειρά από καινοτόμες εφαρμογές, υπηρεσίες και διαδικτυακά εργαλεία.

Η φετινή ΔΕΘ είναι αφιερωμένη στην κυκλική οικονομία, με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα είναι μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Επισκεφθείτε λοιπόν το περίπτερό μας για να μετρήσετε το ατομικό ανθρακικό σας αποτύπωμα μέσω της εφαρμογής PSLifestyle και στη συνέχεια ακολουθείστε τις προτάσεις του έργου για να υιοθετήσετε έναν νέο τρόπο ζωής, με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον.

Γνωρίστε επίσης το EIT Climate-KIC Hub Greece, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις καινοτόμες ιδέες και την κοινωνία, με στόχο την προσαρμογή στις αλλαγές που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Επισκεφθείτε την πλατφόρμα Climate Innovation Window (CIW) που αναπτύχθηκε από την πρωτοβουλία BRIGAID CONNECT, στο πλαίσιο του έργου «BRIGAID: Bridging the gap for Innovations in Disaster Resilience» και δείτε περισσότερες από 120 καινοτομίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και λύσεις αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αν δραστηριοποιείστε στον ναυτιλιακό κλάδο και σχεδιάζετε τη δική σας νεοφυή επιχείρηση, ξέρετε ότι ο επιταχυντής έρευνας και καινοτομίας Maritime ClimAccelerator υποστηρίζει την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων που θα παρέχουν βιώσιμες λύσεις προς την κατεύθυνση αυτή, προσφέροντας χρηματοδότηση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και διασύνδεση με επενδυτές και ναυτιλιακές εταιρείες; 

Στη φετινή ΔΕΘ στο περίπτερό μας θα γνωρίσετε επίσης τις καινοτόμες υπηρεσίες του έργου NEANIAS που φιλοδοξούν να δώσουν απάντηση στις κυριότερες Ατμοσφαιρικές, Υποβρύχιες και Διαστημικές προκλήσεις, αξιοποιώντας υπερσύγχρονα ερευνητικά εργαλεία.

Για να ανακαλύψετε νέες μεθόδους καλλιέργειας μέσα στην πόλη και να ανταλλάξετε απόψεις κατεβάστε την εφαρμογή Urbana στο κινητό σας τηλέφωνο και βρείτε οδηγίες πρακτικών αστικής γεωργίας, κατανοητά διατυπωμένες από Γεωργικούς Συμβούλους.

Και αν αναρωτιέστε πόσο “FRESQO” είναι το ψάρι που τρώμε και κατ’ επέκταση πώς τα ερευνητικά αποτελέσματα μπορούν να μεταφερθούν στην αγορά γνωρίστε το FRESQO, ένα καινοτόμο σύστημα (hardware και software) για εμπόρους αλιευμάτων, αλλά και για στελέχη κρατικών υπηρεσιών που εκτελούν ποιοτικούς ελέγχους. 
 
Θα γνωρίσετε επίσης, το Amnesia, ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα σχεδιασμένο για να πετύχει εγγυημένα μη αναστρέψιμη ανωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων, και θα δείτε τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το έργο MORE για την ανάλυση δεδομένων από ανεμογεννήτριες & φωτοβολταϊκά σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την ανίχνευση προβλημάτων λειτουργίας & την αύξηση ενεργειακής απόδοσης των ΑΠΕ.

Από τις εγκαταστάσεις του HELEXPO και το περίπτερό μας θα σας ταξιδέψουμε εικονικά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τη ΜΥΘΟΤΟΠΙΑ για να δημιουργήσετε τις δικές σας διαδρομές ανάμεσα σε μύθους της περιοχής, εξερευνώντας τα μονοπάτια του σήμερα.   

Επόμενος προορισμός η Ελευσίνα, όπου με συνοδοιπόρο την εφαρμογή myELeusis θα περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στο νέο Μουσείο, θα μυηθείτε στα Ελευσίνια Μυστήρια και θα γίνετε μέρος μια ιστορίας Μυστηρίου, μέσα από εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Το ταξίδι στο χθες θα ολοκληρωθεί με το WARMEST, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε ένα διαδικτυακό εργαλείο που αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες συλλογής δεδομένων και τεχνικών τηλεπισκόπησης, για να καταγράψει τις φθορές σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να διευκολύνει τη συντήρησή τους. 

Επιστρέφοντας στην πόλη και στο περίπτερό μας θα έχετε την ευκαιρία να οδηγήσετε ένα όχημα σε συνθήκες πόλης μέσα σε έναν εξομοιωτή χρησιμοποιώντας τα τυπικά χειριστήρια ενός αυτοκινήτου και να δείτε πώς γίνεται η αναγνώριση του περιβάλλοντος χώρου γύρω από το όχημα από το λογισμικό CPSoSAware, σε πραγματικό χρόνο.

Τέλος, θα δείτε επίσης, πώς η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία μας, μέσω του EASIER, ενός πολυγλωσσικού συστήματος αυτόματης μετάφρασης για χρήστες διαφόρων νοηματικών γλωσσών. Οι χρήστες επιλέγουν τη γλώσσα της προτίμησής τους και με τη βοήθεια μιας μηχανής αυτόματης μετάφρασης και ανάπτυξης περιεχομένου στη νοηματική γλώσσα, οι λέξεις μεταφράζονται σε νοήματα ή το αντίστροφο.

Μην χάσετε επίσης τις ενδιαφέρουσες ομιλίες μας:
 
Κυριακή  11/9 
18:00—19:00
Innovation Acceleration / Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aeiphoria (AE4RIA) – Φοίβη Κουντούρη Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Υπεύθυνη της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης / ΕΚ "Αθηνά”  

Παρασκευή 16/09
17:00-18:00
Urbana & PSLifestyle: Συλλογική ευαισθητοποίηση για βιώσιμο τρόπο ζωής και δράσεις αστικής γεωργίας – Xάρης Νάκοs, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚ "Αθηνά" / Φίλιππος Μπόνταρε, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚ "Αθηνά" / Eλένη Πετρά, Επιστημονική Συνεργάτιδα / Project Manager ΕΚ "Αθηνά"

18:00-19:00
Μυθοτοπία – Μαγικό σήμερα, ζωντανό χθες – Άννα Βακαλοπούλου, Συνεργαζόμενη ερευνήτρια ΕΚ "Αθηνά"
             
19:00-20:00
FRESQO: Σύστημα διάγνωσης νωπότητας αλιευμάτων με χρήση ΑΙ – Eλένη Πετρά, Επιστημονική Συνεργάτιδα /Project Manager ΕΚ "Αθηνά"
             
Σάββατο 17/09

17:30-18:30
NEANIAS: πρωτοπόρες υπηρεσίες νέφους για υποβρύχια έρευνα, ατμόσφαιρα και διάστημα – Φίλιππος Μπόνταρε, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚ "Αθηνά" / Eλένη Πετρά, Επιστημονική Συνεργάτιδα /Project Manager ΕΚ "Αθηνά"
 
19:00—20:00
Μονάδα Ρομποτικής ΕΚ "Αθηνά": επιτεύγματα και προοπτικές
Παναγιώτης Φίλντισης, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚ "Αθηνά"

Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΕΚ «Αθηνά», Γιάννης Εμίρης θα συμμετέχει επίσης, στην εκδήλωση «Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες -Νέες Δράσεις και Συνέργειες» που διοργανώνεται από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα και το Greek Innovation Lab for Women #GIL4W, το Σάββατο 10/09, στις 13:00.  Την Κυριακή 11/9, 10:00-10:45 ο Γ. Εμίρης θα εκπροσωπήσει το δίκτυο Science Agora στην εκδήλωση "Χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης Μεταφοράς Τεχνολογίας", που διοργανώνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την πρωτοβουλία Elevate Greece και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30