Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου

To EK "Αθηνά" συμμετείχε στην υλοποίηση του www.samosfood.gr

09-05-2022
ΙΕΛ

To ΕΚ «Αθηνά»/Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου συμμετείχε στο έργο με τίτλο «Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: Ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘’Βόρειο Αιγαίο 2014-2020’’ από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου.
 
Η υλοποίηση του έργου έγινε από την εταιρεία Omega Technology σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», το Τμήμα Μηχανικών, Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και την εταιρία «DOTSOFT».
 
Σκοπός του έργου ήταν η καταγραφή και προβολή του σύνθετου σαμιακού πολιτιστικού αποθέματος και της δημιουργικότητας της Σάμου σχετικά με την τροφή (τρόφιμα, γλυκά, κρασί κλπ.), καθώς και η ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας προσέγγισης του γαστρονομικού τουρισμού της Σάμου με αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας τουριστικών εμπειριών με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Το ΕΚ «Αθηνά» ανέλαβε την οργάνωση του περιεχομένου (περιγραφή, συνταγές, διαιτητική πληροφορία, πολιτιστική πληροφορία) σε μορφή θησαυρού, την ανάπτυξη και μετάφραση του κειμενικού υλικού σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, τούρκικα) και την εισαγωγή καταλλήλων λημμάτων στη Βικιπαίδεια.
 
Στα αποτελέσματα του έργου συγκαταλέγονται:
 
Α. Ο δικτυακός τόπος www.samosfood.gr με  βίντεο από 14 παραδοσιακές συνταγές από 4 διάσημους ΣΕΦ του νησιού και 50 μικρότερα βίντεο (διάρκειας ενός λεπτού) από την παρασκευή παραδοσιακών φαγητών, γλυκών και ποτών κατηγοριοποιημένα στις αντίστοιχες ενότητες.
 
Β. Μια εφαρμογή για Android και IOs με πληροφορίες για 50 φαγητά αλλά και περισσότερες πληροφορίες για γιορτές, αξιοθέατα, τελευταία νέα και διαδρομές σχετικές με τη γαστρονομία της Σάμου. Με την εφαρμογή ο επισκέπτης μπορεί να σκανάρει κάρτες επαυξημένης πραγματικότητας και να δει μπροστά του τρισδιάστατα τα φαγητά συνοδευόμενα από πολλές σχετικές με αυτά πληροφορίες (συνταγή, υλικά, βίντεο παρασκευής). 
 
Η παρουσίαση του έργου και των αποτελεσμάτων του πραγματοποιήθηκε σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου στις 6 Μαΐου 2022, στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, στην Αθήνα.

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30