Το Εργαστήριο Ενδυνάμωσης #IAmRemarkable στο ΕΚ "Αθηνά"

14-03-2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεργασία του ΕΚ «Αθηνά» με την Google στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας #IAmRemarkable. Στόχος η ενθάρρυνση των γυναικών να προβάλουν τα επιτεύγματά τους στον χώρο εργασίας
 
Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» διοργάνωσε σήμερα, Τρίτη 14 Μαρτίου 2023, εργαστήριο ενδυνάμωσης της αυτοπροβολής των εργαζόμενων γυναικών στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας #IAmRemarkable της Google και με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενθάρρυνση των γυναικών που εργάζονται στο ΕΚ «Αθηνά» με σκοπό να προβάλουν τα επιτεύγματα τους δίχως ντροπή και ενοχές.
 
Το εργαστήριο τίμησαν με τη συμμετοχή τους ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρία Συρεγγέλα. Την Google εκπροσώπησαν η κα Θωμαή Σταυροπούλου, Διευθύντρια πωλήσεων μεγάλων πελατών, και η κα Σπυριδούλα Δρακοπούλου η οποία και παρουσίασε το εργαστήριο.
 
Το διαδραστικό workshop υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΚ «Αθηνά» μέσω της Μονάδας Καινοτομίας για τις Γυναίκες του Κέντρου, η οποία έχει ως στόχο την υποστήριξη και την προώθηση της γυναικείας καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, με τον συντονισμό της υπεύθυνης της Μονάδας κ. Ελένης Πετρά. Το εργαστήριο είχε την υποστήριξη του δικτύου #GIL4Wτης Επιτροπής Ισότητας Φύλων του ΕΚ “Αθηνά” και του Δικτύου ΕΙΦ των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.
 
Μια ζωντανή διαδικασία, με γνώμονα τις κατευθυντήριες ιδέες της πρωτοβουλίας της Google, βοήθησε τις γυναίκες του Κέντρου μας να μιλήσουν ανοιχτά για τα κατορθώματα τους και να αναδείξουν το έργο τους χωρίς ντροπή και ενοχές. Στα 90 λεπτά του εργαστηρίου οι συμμετέχουσες ενθαρρύνθηκαν να μην νιώθουν μειονεκτικά προβάλλοντας όλα αυτά που έχουν κατακτήσει ως σήμερα. Να μην υποβιβάζουν τους εαυτούς τους και να μη φοβούνται να δείξουν τη δυναμική τους. Όπως έδειξαν οι έρευνες που έγιναν πριν δημιουργηθεί η πρωτοβουλία αυτή, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν αναγνωρίζει την ίδια τη δουλειά που έχει κάνει ως επαγγελματίας. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας #IAmRemarkable εταιρείες και οργανισμοί επιλέγουν να ενδυναμώσουν τις γυναίκες ώστε επιτέλους να νιώθουν ευχαριστημένες και γιατί όχι ευτυχισμένες μέσα από τα επιτεύγματα τούς. 
 
Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας επισήμανε: «τα θέματα ισότητας των φύλων δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες. Η ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες είναι προτεραιότητα που οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι μας. Σήμερα στο Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" παρακολουθήσαμε με την Υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την πρωτοβουλία της Google #IAmRemarkable. Πρόκειται για μια παγκόσμια κοινωνική δράση που έχει στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών αλλά και των υποεκπροσωπούμενων ομάδων να μιλούν ανοιχτά για τα επιτεύγματά τους στον εργασιακό χώρο και όχι μόνο. Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του εργαστηρίου.»
 
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα συνεχάρη τους διοργανωτές της σημερινής δράσης που στόχο έχει να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει όλες τις γυναίκες τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή, τονίζοντας ότι «είμαστε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία που καταπολεμά παρωχημένα στερεότυπα, προκαταλήψεις και έμφυλες ανισότητες στον επαγγελματικό τομέα και σε όλους τους τομείς της ζωής». Η κ. Συρεγγέλα ανέφερε επίσης ότι «Εμείς στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιούμε μια σειρά από δράσεις που ενισχύουν τη γυναικεία εργασία, αναπτύσσουν ψηφιακές δεξιότητες γυναικών και ενθαρρύνουν τα κορίτσια να επιλέγουν θετικές επιστήμες, την έρευνα και την τεχνολογία. Προωθούμε μέτρα που διευκολύνουν τον συνδυασμό οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, προάγουν την ισότητα στις αμοιβές, αντιμετωπίζουν τα επαγγελματικά στερεότυπα λόγω φύλου και ενισχύουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Γιατί κάθε γυναίκα και κάθε άντρας αξίζουν ίσα δικαιώματα, ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες».
 
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΕΚ «Αθηνά» Καθηγ. Γιάννης Εμίρης καλωσόρισε την πρωτοβουλία και τόνισε ότι η δράση αυτή θα επεκταθεί με σκοπό την ενδυνάμωση όλων των εργαζομένων και θα μεταφερθεί και Ινστιτούτα μας στην Πάτρα και την Ξάνθη. Ανέφερε ότι η Μονάδα Καινοτομίας της Γυναίκας αναπτύσσει μια άλλη οπτική για το ΕΚ «Αθηνά» σε θέματα Έρευνας & Καινοτομίας, ενώ παράλληλα έδωσε ευχαριστίες στην πολιτική ηγεσία αλλά και στα στελέχη της Google.
 
Η Υπεύθυνη της Μονάδας Καινοτομίας για τις Γυναίκες κ. Ελένη Πετρά ευχαρίστησε τους συντελεστές και αναφέρθηκε σύντομα στον πρώτο χρόνο δράσης της Μονάδας για τη δυναμική στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσα από το δίκτυο 25 συνεργαζόμενων οργανισμών της συμμαχίας #GIL4W, εκφράζοντας την προσήλωση στον στόχο της επέκτασης αυτών των δράσεων στήριξης.
 
Η κ. Θωμαή Σταυροπούλου αναγνώρισε ότι οι γυναίκες νιώθουν έντονα τις έμφυλες διακρίσεις και πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους και ενώ έχουν γίνει πολλά βήματα προς την αναγνώριση αυτών των προκλήσεων, χρειαζόμαστε και άλλα. Η πρωτοβουλία #ΙAmRemarkable ξεκίνησε ώστε να βοηθήσει τις εργαζόμενες γυναίκες στην Google και, επειδή είχε μεγάλη απήχηση αλλά και θετικά αποτελέσματα, επεκτάθηκε ως προσπάθεια να βοηθήσει τις γυναίκες σε κάθε επαγγελματικό χώρο να μιλάνε ανοιχτά και χωρίς ντροπή για τα κατορθώματα τους.
 
Shape, circle

Description automatically generatedΤο Workshop υποστηρίχθηκε από το έργο #GIL4W ΕΟΧ.
 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30