Υπεγράφη η σύμβαση ανέγερσης του κτηρίου του Αθηνά στην Πάτρα

Πραγματοποιείται όνειρο 20 ετών!

30-04-2024
ΕΚ "Αθηνά"

Την πολυαναμενόμενη σύμβαση για την κατασκευή του νέου κτηρίου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» στην Πάτρα, συνολικού προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ, υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής του Αθηνά, Γιάννης Εμίρης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ανάδοχης εταιρείας ΚΑΜΑΡΙΩΤΗΣ Α.Τ.Ε.Ε., Σταύρος Καμαριώτης, παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη και του Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του Αθηνά, Χρυσόστομου Στύλιου.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή ενός νέου ενεργειακά αποδοτικού κτιρίου συνολικής επιφάνειας 2.980 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο, που βρίσκεται δίπλα στο υφιστάμενο κτίριο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και θα στεγάσει το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, δράσεις καινοτομίας και άλλες δραστηριότητες του Αθηνά. Το κτίριο θα εκτείνεται σε υπόγειο – μηχανολογικές εγκαταστάσεις, ισόγειο και δύο ορόφους που θα φιλοξενούν χώρους διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, χώρους εργαστηρίων και εκπαίδευσης.

Αναθέτουσα αρχή είναι το Αθηνά, φορέας επίβλεψης κατασκευής του έργου είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) ενώ η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, ως Διενεργούσα Αρχή, ανέλαβε την ωρίμανση και την ολοκλήρωση των μελετών και τευχών δημοπράτησης καθώς και την ανοιχτή διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU. Η χρηματοδότηση της σύμβασης είναι εγγεγραμμένη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ενώ φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης / Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε: «Το πολύ σημαντικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Δυτικής Ελλάδας ενισχύεται ακόμα περισσότερο. Η κατασκευή του νέου κτιρίου στην Πάτρα θα ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες του Ερευνητικού Κέντρου Aθηνά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είμαστε ενεργά παρόντες σε κάθε πρωτοβουλία έργο που αφορά τον τόπο μας και προάγει τη γνώση και την έρευνα. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες, αλλά και τα θερμά μου συγχαρητήρια στο σύνολο των συντελεστών αυτής της μεγάλης προσπάθειας, η οποία σε πού σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε σε αίσιο τέλος. Το μέλλον δημιουργείται με τέτοια έργα!».

Ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά καθηγητής Γιάννης Εμίρης εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια του για την συμβασιοποίηση του έργου που αφορά στην ανέγερση του κτηρίου του Κέντρου στην Πάτρα και πρόσθεσε: "Το έργο αυτό αποτελούσε στρατηγικό στόχο του Κέντρου και είμαστε ευγνώμονες στην Πολιτεία, το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την υποστήριξή τους. Το νέο κτήριο θα ενισχύσει την δυναμική του Αθηνά ως τον φορέα που εκφράζει την ψηφιακή επανάσταση της εποχής μας μέσα από τις ποικίλες δράσεις του Κέντρου σε εθνική κλίμακα και, ειδικότερα στην περιοχή, με τις ερευνητικές δράσεις του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων, τις δράσεις καινοτομίας όπως αυτές του τεχνοβλαστού Avisense και μέσα από περαιτέρω συνεργασιες με ερευνητικούς και αναπτυξιακούς φορείς. Γεωγραφικά το νέο κτήριο τοποθετείται σε ένα κομβικό σημείο δίπλα στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και στο ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά σε τέσσερα ακομη Πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα. Πρόκειται για το πρώτο από τα πέντε κτηριακά έργα του Αθηνά που συμβασιοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος του Κέντρου για επέκταση, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, των κτηριακών, εργαστηριακών και ψηφιακών υποδομων του."

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε: «Ένα σημαντικό έργο για την ενίσχυση της καινοτομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παίρνει σάρκα και οστά, με τη συμβολή του ΤΑΙΠΕΔ και την αγαστή συνεργασία μας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας έχει αναλάβει να ωριμάσει μεγάλα έργα για την αναβάθμιση των ελληνικών ερευνητικών κέντρων ύψους 64,2 εκατ. ευρώ, συνδράμοντας καταλυτικά ώστε η χώρα να αποκτήσει πραγματικά εργαστήρια καινοτομίας και ανάπτυξης. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα μετασχηματισμού της οικονομίας και στο ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσουμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποφασιστικότητα να συμβάλουμε στην ενίσχυση της έρευνας, ως τροφοδότη για μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη».

Τέλος, ο Διευθυντής του ΙΝΒΙΣ, καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, ευχαρίστησε την παρούσα και προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και της ΓΓΕΚ για την υποστήριξη στην ένταξη και υλοποίηση του έργου των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων καθώς και τον Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Αχαΐας, ενώ σημείωσε τα εξής:  «Με το νέο κτήριο του Αθηνά στο οποίο θα βρει την κατάλληλη στέγη το ΙΝΒΙΣ, ολοκληρώνεται μια μακροχρόνια και επίμονη προσπάθεια. Το κτήριο θα κατασκευαστεί δίπλα στο επιστημονικό πάρκο, ενισχύοντας και διευρύνοντας τις ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Το ΙΝΒΙΣ, από το 1998 που ιδρύθηκε, δραστηριοποιείται τόσο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, στην παραγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων, στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών κυρίως  σε θέματα που άπτονται των τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού των βιομηχανιών, επιχειρήσεων και οργανισμών. Το νέο κτήριο θα αναβαθμίσει το οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας στην ΠΔΕ  και θα αποτελέσει πρότυπο σε ότι αφορά στις σύγχρονες τάσεις κατασκευής βιοκλιματικών και ενεργειακά αποδοτικών κτηρίων, ενσωματώνοντας και τις αντίστοιχες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, που σχετίζονται με την αυτοματοποίηση και τον έλεγχο / διαχείριση κτηρίων, την βιώσιμη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση, τεχνολογίες που αποτελούν βασικό ερευνητικό άξονα του ΙΝΒΙΣ».