Ξεκινά η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica

Τεχνητή Νοημοσύνη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

03-02-2023
ΕΚ "Αθηνά"

Το ΕΚ "Αθηνά" συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica (Smart Attica EDIH) που μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Αττικής σε πρώτη φάση, και της υπόλοιπης Ελλάδας στη συνέχεια, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής αλυσίδας και της Κινητικότητας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού.
 
Το Smart Attica, σε σύμπνοια με το πανευρωπαϊκό δίκτυο των European Digital Innovation Hubs (EDIHs), έχει σκοπό να υποστηρίξει Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, παρέχοντας υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του κόμβου στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, τις εφαρμογές Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων, την τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια.
Το ΕΚ "Αθηνά" συμμετέχει στο Smart Attica EDIH μαζί με άλλους 16 εταίρους: το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», που έχει αναλάβει τον συντονισμό, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, το Found.ation, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, το Υπερταμείο, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και το Uni.Fund Venture Capital Management Company.
 
Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Smart Attica EDIH, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», παρέστησαν ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δήμου Αθηναίων κ. Νικόλαος Βαφειάδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για την χώρα η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, της πολιτείας και της κοινωνίας, με άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
 
O κόμβος πρόκειται να συνεργαστεί με μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς της χώρας καθώς και με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας. Στην εναρκτήρια εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, οι Associate partners του κόμβου, δηλαδή εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορέων, με τους οποίους το έργο έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας, οι οποίοι μέχρι στιγμής, είναι οι (με αλφαβητική σειρά): AI Catalyst, Αναβάθμιση, Αρχειοθήκη, cognitiv+, 8bells, EYZHN, FEAC Engineering, Future Intelligence, Fuelics, Hewlett Packard Enterprise, Linked Business, m-hospitality, Motor Oil, Νομική Βιβλιοθήκη, PlanBe, SciFY, ΣΕΚΕΕ, Vodafone. Με αυτόν τον τρόπο, υπήρξε η δυνατότητα γνωριμίας και δικτύωσης μεταξύ των εταίρων του κόμβου και των συνεργαζόμενων φορέων και τέθηκαν οι βάσεις για την έναρξη της συνεργασίας τους.
 
Ο κόμβος Smart Attica έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 135 ακόμη κόμβους, συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των EDIHs και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027».

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30