ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Αποτελέσματα Νικητών Climathon Larissa 2021

28-11-2021
ΜΑΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Climathon Larissa 2021 σε θέματα κοινωνικής κυκλική οικονομίας, το Σάββατο και την Κυριακή 27 και 28 Νοεμβρίου 2021.

Από το 2018 η πρωτοβουλία Climathon Larissa  αναζητά λύσεις σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Κοινωνικής Κυκλικής Οικονομίας . To Climathon αποτελεί μια δράση του EIT Climate-KIC που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας Και Τεχνολογίας και έχει ως στόχο την ενίσχυση τοπικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή την χρονιά, ο  Βιομιμητισμος Ελλάδος, Έρευνα και Καινοτομία Biomimicry Greece Research and Innovation σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας διοργανώσανε  το Climathon Larissa 2021.  Την δράση συνδιοργανώνουν το Ερευνητικό κέντρο ¨Αθηνά ¨ και η Κοινότητα γνώσης και για τη βιώσιμη ανάπτυξη  SustainableWE,  υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα καθώς και με την συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Την Εκδήλωση χαιρέτησε η Νατάσα Πενταγιώτη Συνιδρύτρια το SustainableWE.

To πρόγραμμα αποτελεί μια από τις πρωτοβουλίες EIT Climate –KIC (Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας για το Κλίμα), η Οποία υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ). Το Climathon έχει καταφέρει να ενώσει πάνω από 145 πόλεις σε 7 ηπείρους, υποστηρίζοντας  δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στα τέλη του 2015 η ΕΕ, υιοθέτησε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που θα συμβάλλουν στη μετάβαση της Ευρώπης σε ένα νέο μοντέλο και στη προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία η ακόμη και σε μια κοινωνική Κυκλική Οικονομία προϋποθέτει αλλαγή στον τρόπο χρήσης των προϊόντων και συγκεκριμένα στην επαναχρησιμοποίηση , επισκευή, ανανέωση ανακύκλωση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων.

Η Κοινωνική Κυκλική Οικονομία αποτελεί μέρος της Κυκλικής Οικονομίας με νέα επιχειρηματικά Μοντέλα. Η Kοινωνική Κυκλική Οικονομία ενώνει τις έννοιες της Κυκλικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας με σκοπό να προσφέρει οφέλη στους ανθρώπους στο περιβάλλον και την οικονομία.

Η Κοινωνική Κυκλική Οικονομία ευθυγραμμίζεται με την ενίσχυση της ευημερίας για τους ανθρώπους και τον πλανήτη καθώς και τους  Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη  του ΟΗΕ.

 

Oι νικήτριες ιδέες του Climathon Larissa 2021

1η Νικήτρια Ιδέα CLEAN THROISMA  in our neighborhood , a call from Nature.

KAΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟ ΘΡΟΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΝΑ ΗΧΗΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

(Ομάδα Θέμης Τσουκαλάς Δήμητρα Σουφλιά ).

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους σήμερα αλλά και αρκετές κοινότητες είναι η αποκομιδή Κλαδιών φύλλων καθώς και ογκώδη αντικείμενα. Η  Ιδέα μας αποσκοπεί να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα αλλάζοντας τις γειτονιές αλλά και την συμπεριφορά των ανθρώπων ώστε να  βρεθούν λύσεις  για πιο ασφαλή γειτονιές.

Oι πιο καλές εμπνευσμένες ιδέες θα προωθηθούν στην παγκόσμια πλατφόρμα του Climathon

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30