Climathon Πειραιά 2021

21-11-2021
ΜΑΑ

Το International Cluster for Research on Sustainability Transition (το ερευνητικό κέντρο ReSEES στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), η Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης στο ΕΚ Αθηνά, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Έρευνας και Καινοτομίας (EIT Climate-KIC Hub Greece) και τα Δίκτυα Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDSN Greece, SDSN Europe), συνδιοργάνωσαν το Climathon του Πειραιά 2021 στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2021 στο Blue Lab στον Πειραιά μαζί το ερευνητικό κέντρο LEEM στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (ΠΑΠΕΙ), την Ακαδημία Αθηνών, το Sporos Platform, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), το Blue Lab στον Πειραιά, την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), το Blue Generation Project και το δίκτυο ΠΡΑΞΗ υπό την αιγίδα του Πειραιά plus και του Δήμου Πειραιά. Χορηγοί αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο όμιλος επιχειρήσεων ΑΠΟΨΗ, η Eunice Energy Group και το Blue Lab στον Πειραιά. 
 
Το Climathon του Πειραιά, κεντρική δράση του EIT Climate-KIC Hub Greece, αποτελεί μία από τις πρωτοβουλίες του ΕΙΤ Climate-KIC (Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας για το κλίμα), η οποία υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ). Στόχος του Climathon είναι η ενίσχυση των ενεργειών των δήμων και των πολιτών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι σήμερα, το Climathon έχει καταφέρει να ενώσει πάνω από 145 μεγάλες πόλεις και στις 6 ηπείρους, υποστηρίζοντας καινοτόμες δράσεις στο πλαίσιο του αστικού περιβάλλοντος.
 
H πρόκληση του φετινού Climathon σχετιζόταν με τη βιώσιμη τόσο της αστικής όσο και της παράκτιας κινητικότητας στο Δήμο του Πειραιά. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαμορφώσουν προτάσεις στα πλαίσια του eco-mobility που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ολιστικό πλάνο βιώσιμης αστικής μετακίνησης στο Δήμο του Πειραιά. Οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν για ένα 24ωρο στις ομάδες τους, με τη βοήθεια από ακαδημαϊκούς, ερευνητές και επαγγελματίες του χώρου, με σκοπό να αναπτύξουν καινοτόμες και έξυπνες λύσεις.
 
Την κεντρική ομιλία για το φετινό Climathon έδωσε η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθύντρια EIT Climate-KIC Hub Greece και Διευθύντρια του International Cluster for Research on Sustainability Transition.
 
Εκπρόσωποι του Δήμου, Ακαδημαϊκοί και ειδικοί σε θέματα κινητικότητας παρευρέθηκαν στοχεύοντας να εφοδιάσουν τους συμμετέχοντες με όλες τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζονται για την πρόταση έξυπνων και ολιστικών λύσεων. Μεταξύ των ομιλητών ήταν:
 
  • Δημήτρης Καρύδης, Αντιδήμαρχος του Δήμου Πειραιά
  • Λυδία Παπαδάκη, Υποψήφια Διδάκτορας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Manager EIT Climate-KIC Hub Greece, UN SDSN Greece
  • Ηλίας Σαλπέας, Διευθύνων Σύμβουλος Πειραιάς plus του Δήμου Πειραιά
  • Δρ. Στέλλα Αποστολάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια, Συντονίστρια Προγράμματος Περιβαλλοντικών Σπουδών, Τμήμα Επιστημών και Μαθηματικών, Deree- Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας, Πρόεδρος Ακαδημαϊκού Συμβουλίου, Κέντρο Αριστείας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη «Ξανασχεδιάζοντας την πόλη»
  • Δρ. Γιώργος Κοκοσαλάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Επιχειρηματικότητας και Οικονομικών, Deree-Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας, Διευθυντής, Κέντρο Αριστείας Εφοδιασμού, Ναυτιλίας και Μεταφορών, Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας «Καινοτόμα Μεταφορικά Συστήματα»
  • Ιωάννης Πεσματζόγλου, Υπεύθυνος Επιμορφωτικών και Επιστημονικών Προγραμμάτων, HELMEPA «Κλιματική αλλαγή και παράκτιο αστικό περιβάλλον»
  • Θοδωρής Μαυρογεώργης, Συγκοινωνιολόγος MSc(Eng), MSc(Fin), Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, ΜΣΜ Consulting «Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Πειραιά»
  • Βαγγέλης Αυγουλάς, Δικηγόρος με εξειδίκευση στο Αστικό Δίκαιο, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια»
  • Ιριάννα Λιανάκη-Δεδούλη, Επικεφαλής της δραστηριότητας για τον Αλφαβητισμό για το Μέλλον και την Κοινωνική Καινοτομία του Δικτύου ΠΡΑΞΗ /ΙΤΕ
  • Μαριάννα Τερζιδάκη, Συντονίστρια Blue Generation Project
  • Μαρία Λολώνη, Υπέυθυνη Προγράμματος Ναυτιλίας, EIT Climate-KIC
 

Επιπλέον, οι ομάδες που συμμετείχαν στη δράση υποστηρίχθηκν από μέντορες, οι οποίοι προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και εξειδικεύσεων. Οι μέντορες του φετινού Piraeus Climathon ήταν η Δρ. Στέλλα Αποστολάκη (Περιβαλλοντολόγος), ο Δρ. Γιώργος Κοκοσαλάκης (Πολιτικός Μηχανικός), ο Ιωάννης Πεσματζόγλου (Βιολόγος), η Δρ. Λαμπρινή Ζαρπαλά (Οικονομολόγος), Γιώργος Παναγόπουλος (Φυσικός), Μαριάννα Τερζιδάκη (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) και ο Σπύρος Κοκόλης (Χημικός Μηχανικός). Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν ο Καθηγητής Νικόλαος Απέργης, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο Δρ. Εμμανουήλ Νικολαΐδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Frederick στην Κύπρο, η Δρ. Αναστασία Πούπκου, Ερευνήτρια στην Ακαδημία Αθηνών, η Λυδία Παπαδάκη, Υποψήφια Διδάκτορας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Manager EIT Climate-KIC Hub Greece, UN SDSN Greece, ο Γιώργος Καλλιάνης, Ιδρυτής και CEO της KALLIANIS BROS SHIPPING S.A και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA και ο Αλέξανδρος Καρύδης-Καρανδρέας, Ιδρυτής του SPOROS Platform.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30