Το 1ο Ελληνογαλλικό Φόρουμ Έρευνας και Καινοτομίας (FFHRI) πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Ιουνίου 2026, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους πανεπιστημίων, ερευνητικών οργανισμών, επιχειρήσεων και φορέων χρηματοδότησης των δυο χωρών. Η διήμερης διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, σε συνεργασία με το CCI France Grèce και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).
Η διοργάνωση εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής και πανεπιστημιακής συνεργασίας σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος και αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για τη διασύνδεση των οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας των δύο χωρών. Μέσα από συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, στοχευμένες διμερείς συναντήσεις και θεματικά εργαστήρια εξετάστηκαν δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, υγεία και οι ψηφιακές τεχνολογίες.
Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση, με τον Πρόεδρο ΔΣ και Γενικό Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Καθηγητή Γιάννη Εμίρη, να λαμβάνει μέρος στη συνεδρία με θέμα «Artificial Intelligence at the Heart of European Digital and Industrial Sovereignty». Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμη ο Βασίλης Καρκατζούνης, Ειδικός Γραμματέας Τεχνητής Νοημοσύνης και ο Henri Verdier, Διευθύνον Σύμβουλος του Ιδρύματος Inria. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης ως βασικού πυλώνα της ευρωπαϊκής ψηφιακής και βιομηχανικής κυριαρχίας, καθώς και στις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ισχυρών ευρωπαϊκών οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας.


Κατά την παρέμβασή του ο κ. Εμίρης υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή και εθνική τεχνολογική κυριαρχία, προϋποθέτει συνεχή επένδυση στη θεμελιώδη αλγοριθμική έρευνα η οποία μπορεί να καταστήσει τα μεγάλα μοντέλα βαθιάς μάθησης πιο αποδοτικά, περισσότερο αξιόπιστα και λιγότερο ενεργοβόρα. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη η Πολιτεία και η κοινωνία να αξιοποιήσουν υπεύθυνα τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, διακρίνοντας τις καταχρηστικές εφαρμογές όπως τα fake news και τα deepfakes, από εφαρμογές υψηλής κοινωνικής αξίας, όπως αυτές στον τομέα της ιατρικής και της επιστημονικής ανακάλυψης.
Κατά τη διάρκεια του 1oυ Ελληνογαλλικού Φόρουμ Έρευνας και Καινοτομίας, τονίστηκε η σημασία της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας εντός των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων, προκειμένου η Ελλάδα να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ανάπτυξη πανεπιστημιακών και ερευνητικών τεχνοβλαστών. Παράλληλα, συζητήθηκε η σημαντική πρόοδος της χώρας στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και οι προκλήσεις που σχετίζονται με την πλήρη αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας, αναδεικνύοντας τον ρόλο των τεχνολογιών αποθήκευσης και της ΤΝ στη διαχείριση ενεργειακών υποδομών.
Στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν συνέργειες και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες στον τομέα των ψηφιακών καινοτομιών με μεγάλες γαλλικές εταιρείες, όπως οι Thales, Naval Group, Skynopy, Biomérieux, Servier, EDF και Botanickel. Το Αθηνά εκπροσωπήθηκε από δύο τεχνοβλαστούς του, οι οποίοι πραγματοποίησαν στοχευμένες συναντήσεις για νέες συνεργασίες. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που συμμετείχαν ήταν η OmniLoc.ai, με επικεφαλής τον Δρ. Άρη Λάλο, που αναπτύσσει προηγμένες τεχνολογίες ακριβούς εντοπισμού θέσης και πρόσφατα κατέκτησε την πρώτη θέση στο Startup World Cup Greece 2026 στην έκθεση Beyond και η Symbiolabs, με Γενικό Διευθυντή τον κ. Θανάση Γεντίμη που ασχολείται με τις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες και τα προϊόντα που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες κυκλικής οικονομίας. Και οι δύο εταιρείες αναζήτησαν ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω των καινοτόμων εφαρμογών τους.


Πληροφορίες για το 1o Ελληνογαλλικό Φόρουμ Έρευνας και Καινοτομίας (FFHRI) υπάρχουν στον σύνδεσμο: https://www.ifg.gr/events/1o-ellinogalliko-foroum-erevnas-kainotomias-ffhri/



