InnoWise Scale pitching event - EIT Climate-KIC

23-11-2022
ΜΑΑ

 

Νερό και αειφορία: προοπτικές για το 2030

Δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις  Ύδρευση αναζητούν καινοτόμες λύσεις σχετικά με τη λειψυδρία

 

Στόχος του διαγωνισμού

Το πρόγραμμα Innowise Scale υποστηρίζει νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (startups και scaleups) οι οποίες εργάζονται σε καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες που επιτρέπουν την καλύτερη διαχείριση του νερού, τη βελτιστοποίηση της προσφοράς και ζήτησης νερού και την ενίσχυση της ετοιμότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας για την κλιματική αλλαγή. H πρωτοβουλία είναι μέρος του κοινοτικού προγράμματος λειψυδρίας του ΕΙΤ, ενός διατομεακού προγράμματος με επικεφαλής το EIT Food, το οποίο επικεντρώνεται στην εύρεση καινοτόμων λύσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αλλάζοντας από την κακή χρήση και τη ρύπανση του νερού στη μείωση και την επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Η τρίτη χρονιά του προγράμματος ξεκίνησε τον Μάιο του 2022, με 40 επιλεγμένες κορυφαίες νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εργάζονται στην υδάτινη αρένα. Στην πρώτη φάση, οι συμμετέχοντες έλαβαν καθοδήγηση και εκπαίδευση για να αναβαθμίσουν τις καινοτομίες τους, ενώ στη δεύτερη φάση, είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν πιθανούς τελικούς χρήστες όπως βιομηχανίες και εταιρείες ύδρευσης από διαφορετικούς τομείς με τους οποίους δικτυώθηκαν και διερεύνησαν πιθανές συνεργασίες. Η εκδήλωση δικτύωσης (ή αλλιώς matchmaking) φέτος πραγματοποιήθηκε στο Μπιλμπάο, Ισπανία.

Αμέσως μετά, πέντε ομάδες σχηματίστηκαν με τις συμμετέχουσες εταιρείες, με βάση τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στις διαφορετικές τομεακές προκλήσεις, για τους διαγωνισμούς InnoWise Scale. Σε αυτή την τρίτη φάση, οι συμμετέχοντες θα λάβουν χρηματικά έπαθλα έως και 12.000 ευρώ και ειδικά έπαθλα έως και 30.000 ευρώ για τη δημιουργία πιλοτικού σε κάθε έναν από τους τελικούς χρήστες.

Ως μέρος του προγράμματος του διαγωνισμού, οι κοινότητες EIT Food, EIT Climate-KIC, EIT Manufacturing και EIT Digital σε συνεργασία με το ΕΚ ΑΘΗΝΑ και το Bioazul στοχεύουν να εμβαθύνουν στο κυκλικό μέλλον του νερού και στο πώς τα ψηφιακά εργαλεία και οι καινοτομίες μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση.

Η σειρά παρουσιάσεων υπό τον τίτλο Νερό και αειφορία: προοπτικές για το 2030 θα φέρει οξυδερκείς συζητήσεις γύρω από βασικά θέματα που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του διαγωνισμού InnoWise Scale, ο οποίος θα διεξαχθεί μεταξύ 22 και 30 Νοεμβρίου 2022.

Ο ΔΕΥΑ Πυλαίας/Χορτιάτη και ο Δήμος της Νισύρου συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως «κάτοχοι προβλημάτων» (problem holders) και αναζητούν λύσεις σχετικά με τη λειψυδρία.

 

Είναι ο κόσμος έτοιμος να γίνει πλήρως κυκλικός μέχρι το 2050;

Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα στου 2ου διαγωνισμού InnoWise Scale, με επικεφαλής το EIT Climate-KIC και το ΕΚ ΑΘΗΝΑ, στον οποίο 7 εταιρείες από όλη την Ευρώπη θα παρουσιάσουν τις λύσεις τους για καλύτερη χρήση των υδάτινων πόρων σε μέρη όπου η διαθεσιμότητά του είναι περιορισμένη.

Στην έκθεση «Point on the Circular Water 2050 horizon», ο τομέας του νερού τέθηκε ως ένα σύνολο κυκλικών στόχων, όπως η πλήρης μετάβαση στην κυκλικότητα έως το 2050. Είναι όμως το σύστημα έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση; Ποια είναι τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν; Ορμώμενοι από την πρόκληση που παρουσίασε η ΔΕΥΑ Πυλαίας/Χορτιάτη – ο κάτοχος του προβλήματος του διαγωνισμού InnoWise Scale Climate –, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν πόσο ρεαλιστικός είναι αυτός ο στόχος.

Η Ελληνική Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πυλαίας – Χορτιάτη είναι υπεύθυνη για τις υπηρεσίες ύδρευσης, επεξεργασίας λυμάτων και αποχέτευσης στη μεγαλύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι η βιωσιμότητα του νερού, η διατήρηση των υδάτινων πόρων, η ελαχιστοποίηση της απώλειας νερού και η ασφάλεια νερού στην αλυσίδα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής. Ο Gonzalo Delacámara και η Dubravka Skunca θα ηγηθούν αυτής της συζήτησης, ενώ ο Antoine Walter θα συντονίσει τη συνεδρία.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα αγγλικά και διοργανώνεται από το EIT Climate-KIC και το ΕΚ ΑΘΗΝΑ. Θα λάβει χώρα στις 23 Νοεμβρίου 11:00 – 13:45 ώρα Ελλάδος διαδικτυακά.

Εγγραφείτε και μάθετε περισσότερα σε αυτόν τον σύνδεσμο.

 

Πώς να διαχειριστούμε τα συστήματα ύδρευσης για να αντιμετωπίσουμε τη ριζική περιβαλλοντική αλλαγή;

Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα στου 4ου διαγωνισμού InnoWise Scale, με επικεφαλής το EIT Food. Τα σημερινά συστήματα διακυβέρνησης και οικονομικής οργάνωσης είναι ακατάλληλα για έναν κόσμο που έχει αλλοιωθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να αναλάβει τη διαμόρφωση της αγοράς που συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στην οικονομία του νερού, να δημιουργήσει μονοπάτια για καινοτομία και επενδύσεις, να εξασφαλίσει την καθολική πρόσβαση σε καθαρό νερό και να παρέχει αρκετό νερό για τρόφιμα, ενέργεια και φυσικά συστήματα.

Ο Δήμος Νισύρου - ο κάτοχος του προβλήματος του διαγωνισμού InnoWise Scale Food - είναι υπεύθυνος για τις υπηρεσίες ύδρευσης, επεξεργασίας λυμάτων και αποχέτευσης στο ελληνικό νησί της Νισύρου. Μερικές από τις κύριες προκλήσεις τους είναι η βιωσιμότητα των υδάτων, η διαχείριση των λυμάτων και οι βασισμένες στη φύση λύσεις για την επεξεργασία των λυμάτων.

Οι ομιλητές σε αυτόν τον τέταρτο διαγωνισμό Innowise Scale Food θα συζητήσουν πώς ενδιαφερόμενοι φορείς όπως ο Δήμος Νισύρου μπορούν να εφαρμόσουν νέους τρόπους διαχείρισης του νερού. Η Αμαλία Ζέπου – κοινωνική καινοτόμος και συνιδρυτής της Kollektiva – και η Barbara Sarnari – αντιπρόεδρος στο SVI.MED. - Ευρωμεσογειακό Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης – θα ηγηθούν αυτής της συζήτησης. Ο Rui Catalâo - Συνιδρυτής, Kitchen Dates - θα συντονίσει τη συζήτηση.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα αγγλικά και διοργανώνεται από το EIT Food. Θα λάβει χώρα στις 29 Νοεμβρίου 11:00 – 13:45 ώρα Ελλάδος διαδικτυακά.

Εγγραφείτε και μάθετε περισσότερα σε αυτόν τον σύνδεσμο.  

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28