Το ΕΚ «Αθηνά» στο Athens Science Virtual Festival 2021

27-29 Μαρτίου 2021 | Διαδικτυακή εκδήλωση

27-03-2021 έως 29-03-2021
ΕΚ "Αθηνά"

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» συμμετέχει και φέτος στο, πλήρως διαδικτυακόAthens Science Festival με στόχο να συμβάλει στην ανάδειξη της σημασίας των Τεχνολογιών της Πληροφορίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Με έμφαση σε εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης σε πλήθος τομέων, από την ανάπτυξη αυτόνομων διαλογικών συστημάτων έως το «διάλογο» μεταξύ ψηφιακής και φυσικής τριδιάστατης πραγματικότητας και τη βελτίωση αυτόνομων οχημάτων. Και φυσικά με την απαραίτητη ματιά στο πώς η επιστήμη των υπολογιστών ξεπερνά προκαταλήψεις και στερεότυπα, καθώς δεν αποτελεί πλέον μια πρωτοπόρα εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης, αλλά οδηγεί πλέον τις εξελίξεις σε όλες τις πλευρές της ανθρώπινης δραστηριότητας και δημιουργεί νέα παραγωγικά μοντέλα.

Οι άνθρωποι του «Αθηνά» που συμμετέχουν στις δράσεις αυτές, οι «ήρωες» που θέλει να αναδείξειφέτος το Φεστιβάλ, μας προσκαλούν να συμμετάσχουμε τόσο με την παρουσία μας, όσο και με τη δική μας αναζήτηση σχετικά με τα επόμενα θαρραλέα βήματα που πρέπει να κάνουμε στους τομείς μας. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Τμήμα Επικοινωνίας στο media@athenarc.gr

Για να παρακολουθήστε το ASF 2021 ζωντανά, κάντε κλικ εδώ. Η είσοδος στην πλατφόρμα είναι δωρεάν, απαιτείται προεγγραφή.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων του Κέντρου:

  • Σάββατο 27.03.2021    

15:30-17:00    Φτιάξε το πρώτο σου chatbot, Εργαστήριο για εφήβους 14-18 ετών, Εγγραφή εδώ

  • Κυριακή 28.03.2021    

17:00-18:00    Πληροφορική: μονόκεροι, δράκοι και ήρωες, Συζήτηση, Aίθουσα Symposium

  •  Δευτέρα 29.03.2021    

13:00 -13:15    Ένας ρομποτικός βοηθός για τη γιαγιά μας, Live demo, Ηλικίες 12+, Aίθουσα Symposium

13.15 -13.30    Μάσκες, ρομπότ και αντισηπτικά, Live demo, Ηλικίες 5+, Aίθουσα Symposium   

13:30 -14:00    Ταξίδι στο αυτονομο ψηφιακό μελλον, Live demo, Ηλικίες 15+, Aίθουσα Symposium    

14:00 -15:00    Δημιουργώντας ζωντανά εικονικά εργαστήρια, Εργαστήριο για ενήλικες, Εγγραφή εδώ    

15:00-16:30    Οι τρεις διαστάσεις στην οθόνη σου, Εργαστήριο για εφήβους (15+) και ενήλικες, Εγγραφή εδώ

17:00-18:30    Φτιάξε το πρώτο σου chatbot, Εργαστήριο για εφήβους 14-18 ετών, Εγγραφή εδώ

Οι συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του ΕΚ «Αθηνά» στο ASF 2021 είναι ΔΩΡΕΑΝ, δεν απαιτείται η αγορά εισιτηρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή στο https://www.athens-science-festival.gr/.


Φτιάξε το πρώτο σου chatbot 

Εργαστήριο για εφήβους 14-18 ετών, Σαββατο 27/3, 15:30-17:00 , Δευτέρα 29/3, 17:00-18:30

Κοσμάς Παληός, Μηχανικός Λογισμικού, Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ),  ΕΚ «Αθηνά», Νικολέττα Βεντούρα, υπότροφος Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, ΙΕΛ,  ΕΚ «Αθηνά», Νάσος Κατσαμάνης, Ερευνητής, ΙΕΛ,  ΕΚ «Αθηνά» και Υπεύθυνος Τεχνολογίας Behavioral 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αλλάξει τη ζωή μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε, δίνοντας στους υπολογιστές την ικανότητα να μαθαίνουν. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε έναν υπολογιστή να καταλαβαίνει αλλά και να  παράγει ανθρώπινη ομιλία. Όλοι γνωρίζουν την Siri, την Alexa, ή έχει τύχει να μιλήσουν με ένα chatbot. Τα chatbots είναι διαλογικά προγράμματα, που εξυπηρετούν την επικοινωνία ανάμεσα σε άνθρωπο και υπολογιστή. Συνήθως χρησιμοποιούνται από εταιρίες για τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης πελατών, αλλά σήμερα υπάρχουν chatbots σχεδόν για τα πάντα (από παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, μέχρι παραγγελίες τροφίμων). Ελάτε να μάθουμε μαζί την λογική πίσω από τα διαλογικά συστήματα, και πως μπορούμε να φτιάξουμε το πρώτο μας chatbot (δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία).


Πληροφορική:μονοκεροι, δράκοι και ήρωες

Συζήτηση, Κυριακή, 28/3,  18:00-19:00

Μαρία Ρούσσου, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νάσος Κατσαμάνης , ΙΕΛ, ΕΚ «Αθηνά», Μαρία Παπαδοπούλη, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πάνος Παπαδόπουλος, Marathon Venture Capital, Συντονίστρια: Γεωργία Κούτρικα, Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων (ΙΠΣΥ), ΕΚ «Αθηνά»

Πληροφορική: είναι η καλή μάγισσα ή ο κακός λύκος του παραμυθιού; Είναι ο μυθικός Προμηθέας, που κλέβει από τους θεούς τη φωτιά (σοφία) και τη δίνει στους ανθρώπους ή είναι η Πανδώρα, που κρύβει στο κουτί της απρόσμενα δεινά; Και πού επιτέλους βρίσκεται η σχολή των μάγων, το Hogwarts, που θα διδάξει τους σημερινούς μάγους τη μαγεία της Πληροφορικής; Στον μαγικό της κόσμο, ποια είναι η θέση της σύγχρονης Ερμιόνης δίπλα στον Χάρι Πότερ; Το πάνελ αυτό έχει στόχο να ρίξει φως σε μύθους και αλήθειες για την Πληροφορική, με τη βοήθεια σύγχρονων ηρώων και ηρωίδων του χώρου.


Ένας ρομποτικός βοηθός για τη γιαγιά μας

Live demo, Ηλικίες 12+, Δευτέρα, 29/3, 13:00 -13:15

Ξανθή Σ. Παπαγεωργίου, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, Άννα Βακαλοπούλου, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια,  Σταυρούλα-Ευίτα Φωτεινέα, Διευθύντρια Ερευνών,  Ελένη Ευθυμίου, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ),  ΕΚ «Αθηνά»

Ελάτε να γνωρίσουμε το i-walk, ένα ευφυές ρομποτικό σύστημα για την υποβοήθηση της κίνησης, με το οποίο ο χρήστης μπορεί να επικοινωνεί μιλώντας και χειρονομώντας. Μπορεί να καθοδηγεί και να συμβουλεύει τον χρήστη για να κάνει τις ασκήσεις που έχουν υποδείξει οι γιατροί, όπως ασκήσεις βάδισης και μυϊκής ενδυνάμωσης. Μπορεί ακόμα να δίνει οδηγίες και να βοηθά στη μετακίνηση από ένα σημείο σε κάποιο άλλο και, αν ο χρήστης φορά έξυπνο ρολόι, να καταγράφει στοιχεία και να τα στέλνει στους θεραπευτές του. Έτσι, αυτοί μπορούν να βλέπουν την πρόοδό και την πορεία της αποκατάστασής, τροποποιώντας όποτε χρειάζεται το πρόγραμμα ασκήσεων που πρέπει να ακολουθεί.


Μάσκες, ρομπότ και αντισηπτικά

Live demo, Ηλικίες 5+, Δευτέρα 29/3, 13:15 -13:30

Ξανθή Σ. Παπαγεωργίου, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, Άννα Βακαλοπούλου, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια,  Σταυρούλα-Ευίτα Φωτεινέα, Διευθύντρια Ερευνών,  Ελένη Ευθυμίου, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ),  ΕΚ «Αθηνά»

Η Αθηνά, το ανθρωπόμορφο και γλυκύτατο ρομποτάκι, μας καλωσορίζει το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» και μας βοηθά να προσέξουμε την υγεία μας, τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19. Μας υποδέχεται στην είσοδο και μας υπενθυμίζει ευγενικά ότι πρέπει να θερμομετρηθούμε, να χρησιμοποιήσουμε μάσκα και αντισηπτικό πριν προχωρήσουμε στο εσωτερικό του Κέντρου. Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί τον ρομποτικό βοηθό που θα μας δείξει πως μπορούμε να κινηθούμε σε έναν κλειστό χώρο με ασφάλεια σε συνθήκες πανδημίας.


Ταξίδι στο αυτονομο ψηφιακό μελλον 

Live demo, Ηλικίες 15+, Δευτέρα 29/3, 13:30 -14:00

Ευάγγελος Βλάχος, Σπύρος Καποδίστριας, Κωνσταντίνος Λάμπρου, Άρης Λάλος, Νίκος Πιπερίγκος, Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ), ΕΚ «Αθηνά»

Σας καλωσορίζουμε στο κοντινό μέλλον! Τα αγαπητά μας drones (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα) μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε φυσικές καταστροφές μεταφέροντας τροφιμα και φάρμακα, ενώ οι δρόμοι γεμίζουν από αυτοματοποιημένα οχήματα για ξεκούραστη οδήγηση, που επικοινωνούν μεταξύ τους. Ελάτε να δούμε πως προγραμματίζονται και «εκπαιδεύονται» αυτά τα οχήματα του μέλλοντος που έρχονται για να διευκολύνουν τη ζωή μας, με χρήση μηχανισμών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης και αλγορίθμους για αυτόνομο έλεγχο, σχεδιασμό διαδρομής και εντοπισμό θέσης. Θα δούμε ένα παράδειγμα αυτόματου ελέγχου πτήσης σε εικονικό και σε πραγματικο drone και θα μάθουμε περισσότερα για τη χρήση εξομοιωτή που προσφέρει εμπειρία συνθηκών δρόμου.


Δημιουργώντας ζωντανά εικονικά εργαστήρια

Εργαστήριο για ενήλικες. Δευτέρα 29/3, 14:00 -15:00

Χρήστος Αλεξάκος, Χρίστος Αναγνωστόπουλος, Αθανάσιος Καλογεράς, Άρης Λάλος, Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ),  Χαϊρή Κιούρτ, ΙΕΛ, ΕΚ «Αθηνά»

Σας προσκαλούμε σε ένα εργαστήριο για…εργαστήρια! Μαζί θα εξερευνήσουμε καινοτόμες εφαρμογές σύγχρονων τεχνολογιών που αλλάζουν την έννοια τους εργαστηρίου όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Θα δούμε πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων έχει μετατρέψει το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων σε ένα Ζωντανό Εργαστήριο. Θα γνωρίσουμε την ιδέα του Ψηφιακού Διδύμου, που αξιοποιεί ψηφιακά δεδομένα που αναπαριστούν ένα φυσικό αντικείμενο για δοκιμές σε βιομηχανικό περιβάλλον. Θα περιηγηθούμε σε μια πλατφόρμα εικονικών εργαστηρίων, όπου τα αποτελέσματα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας συνδυάζονται με τεχνολογίες επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας, για να μας δώσουν νέες εκπαιδευτικές πρακτικές που δε γνωρίζουν γεωγραφικά και χρονικά σύνορα.


Οι τρεις διαστάσεις στην οθόνη σου 

Εργαστήριο για εφήβους (15+) και ενήλικες, Δευτέρα, 29/3, 15:00-16:30

Δρ. Ανέστης Κουτσούδης, Ερευνητής Β’, Κλεψύδρα εργαστήριο ψηφιοποίησης, Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), ΕΚ «Αθηνά», Δρ. Γεώργιος Ιωαννάκης, Ερευνητής Γ’, Κλεψύδρα εργαστήριο ψηφιοποίησης, ΙΕΛ, ΕΚ «Αθηνά»

Η επιθυμία αποτύπωσης αντικειμένων και σχημάτων με οπτικά μέσα χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα. Στην ίδια χρονική περίοδο συναντούμε και τις ρίζες της φωτογραφικής τέχνης η οποία μας οδήγησε στην φωτογραμμετρία που εκτός από τέχνη είναι και επιστήμη. Σε αυτό το εργαστήριο θα χρησιμοποιήσουμε τόσο τη φωτογραμμετρία όσο και άλλες τεχνολογίες για να μεταφέρουμε ένα αντικείμενο από τον πραγματικό κόσμο στον ψηφιακό και πίσω ξανά. Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα μέσα από τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αποτυπώσουμε σε τρεις διαστάσεις ένα αντικείμενο, να το διαμοιράσουμε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τέλος να το εκτυπώσουμε σε τρεις διαστάσεις. 

 

 

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31