Δελτίο Τύπου ICRI 2014 PDF Εκτύπωση E-mail

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ICRI 2014 – ένα συνέδριο με το βλέμμα στο μέλλον...

Ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, με ευρύτατες προεκτάσεις στον ζωτικό χώρο της έρευνας, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από 2 ως 4 Απριλίου 2014, στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων), υπό την οργανωτική φροντίδα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Στόχος του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για Ερευνητικές Υποδομές (International Conference on Research Infrastructure - ICRI 2014) είναι να αποδείξει πώς οι υποδομές, τις οποίες μοιράζονται περισσότερα του ενός κράτη, μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο (περιβάλλον, φτώχεια, αειφορία, ασφάλεια...), να εντοπίσει τα διδάγματα του παρελθόντος και να θέσει προτεραιότητες και κατευθύνσεις για το μέλλον.

Περισσότεροι από 600 σύνεδροι και 90 ομιλητές (ανάμεσά τους διακεκριμένα ονόματα της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας, όπως ο συντονιστής του πασίγνωστου Human Brain Project, Henry Markram, από το Πολυτεχνείο της Λωζάννης, o καθηγητής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Geoffrey Boulton, ειδικός στα ανοικτά δεδομένα και υπέρμαχος της «Ανοιχτής Επιστήμης», η Fran Berman, συμπρόεδρος του Research Data Alliance Council και ειδική στη διαχείριση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data), o Franco Ongaro της European Space Agency, που θα αναλύσει τις καινοτομικές δυνατότητες των υποδομών στο χώρο της διαστημικής) θα ασχοληθούν με πλήθος θεμάτων, από τη διαχείριση των διεθνών ερευνητικών υποδομών (όπως λέιζερ, τηλεσκόπια, επιταχυντές, αεροσκάφη ή βαθυσκάφη για παρακολούθηση της ατμόσφαιρας και του βυθού, και ηλεκτρονικές υποδομές όπως δίκτυα δεδομένων, υπολογιστικές συστοιχίες και βάσεις δεδομένων) ως την ασφάλεια τροφίμων, και τη θαλάσσια έρευνα.

H σπουδαιότητα του ICRI 2014 αναδεικνύεται από τη παρουσία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, της αρμόδιας Επιτρόπου για την Έρευνα, την Καινοτομία και τις Επιστήμες, Máire Geoghegan-Quinn, της Υπουργού Παιδείας, Πανεπιστημίων & Έρευνας της Ιταλίας, Stefania Giannini, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρήστου Βασιλάκου, δεκάδων ανώτατων Ελλήνων και κοινοτικών αξιωματούχων, αλλά και υψηλόβαθμων Νοτιοαφρικανών απεσταλμένων, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Επιστημών & Τεχνολογίας, Phil Mjwara, καθώς η χώρα τους έχει αναλάβει να διοργανώσει το επόμενο ICRI, σε δυο χρόνια.

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι το ICRI 2014 της Αθήνας:

  • να παρουσιάσει τα κύρια χαρακτηριστικά τους και να προσδιορίσει σαφώς τις προκλήσεις και τα κίνητρα για διεθνή συνεργασία
  • να αναδείξει τον ουσιαστικό ρόλο των ερευνητικών υποδομών, σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της ανθρωπότητας σε κάθε επίπεδο, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές,
  • να μελετήσει τις ανάγκες και τις προκλήσεις οι οποίες προκύπτουν κατά την ανάπτυξη και λειτουργία των διεθνών ερευνητικών υποδομών,
  • να επεξεργαστεί περαιτέρω τις προτάσεις που έγιναν στη διάρκεια του ICRI 2012

Οι κύριες θεματικές ενότητες του Συνεδρίου έχουν ως αντικείμενο τις Ερευνητικές Υποδομές για τις Παγκόσμιες Προκλήσεις, τη Διακυβέρνηση των Ερευνητικών Υποδομών, τις Καινοτομικές Δυνατότητές τους και τη Διαχείριση των μεγάλων όγκων δεδομένων (Big Data), ενώ ένα πάνελ σημαντικών προσωπικοτήτων του χώρου θα εξετάσει την «επόμενη ημέρα». Το ICRI 2014 συμπληρώνεται από έκθεση περιπτέρων ερευνητικών φορέων και έργων στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου, αλλά και από μια σειρά παράλληλων θεματικων ενοτήτων, οι οποίες εστιάζουν στο Περιβάλλον, με έμφαση στις θαλάσσιες ερευνητικές υποδομές και την Αρκτική, στην Παλαιοανθρωπολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά, στην Ασφάλεια Τροφίμων, και στον τομέα των Ηλεκτρονικών Ερευνητικών Υποδομών.

Τέλος, σημαντική εκδήλωση στο πλαισιο του Συνεδρίου αποτελεί η έκθεση, σε ειδικό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, 53 έργων τέχνης που επελέγησαν μετά από Διεθνή Διαγωνισμό με θέμα «Έρευνα & Τέχνη».


Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου

 

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, Τετάρτη 02 Απριλίου 2014 και ώρα 14:00, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνέντευξη για τους εκπροσώπους του Τύπου, σχετικά με το ICRI 2014, στην οποία θα συμμετάσχουν:

  • ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
  • η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος για την Έρευνα, την Καινοτομία και τις Επιστήμες, Máire Geoghegan-Quinn, και
  • ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος.

 

Θα παρουσιάσουν τους στόχους του Συνεδρίου και τις ευοίωνες προοπτικές της έρευνας, μέσω της κατάλληλης αξιοποίησης των διεθνών ερευνητικών υποδομών. Μετά την ολοκλήρωση των σύντομων εισηγήσεων, θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, με συντονιστή τον προϊστάμενο του τμήματος Τύπου/ΜΜΕ της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Carlos Martin.

 

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Ν. Σκαλκώτας (επίπεδο -1 του συνεδριακού κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών) ενώ στη διάθεση των εκπροσώπων του Τύπου θα βρίσκεται ειδικός χώρος εργασίας αλλά και χώρος δικτύωσης (αίθουσα Press/Speakers Lounge - MC3.3), στην οποία θα μπορούν να συναντούν όσους από τους ομιλητές το επιθυμούν.

 

Υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση των Media στην Ομάδα Επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Ριζόπουλος (κιν. 6977 795318), στον οποίο μπορείτε να απευθύνεστε για κάθε αίτημα.

 

 

ICRI 2014 Secretariat

 
Athena Research and Innovation Center

www.icri2014.eu

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Τηλ. +302106875317

twitter: @ICRI2014

Facebook: https://www.facebook.com/icri2014athens