Εκτύπωση

Εκδηλώσεις

Εκδήλωση 

Τίτλος:
"Αξιοποίηση ευφυών τεχνικών και πηγών γνώσης σε ζητήματα ανάλυσης κειμένου" - Γεράσιμος Σπανάκης
Πότε:
10.10.2012 15.00 h - 17.00 h
Πού:
Αίθουσα Εκδηλώσεων, Κεντρικό Κτήριο - Μαρούσι
Κατηγορία:
Παρουσιάσεις - Ομιλίες

Περιγραφή

"Αξιοποίηση ευφυών τεχνικών και πηγών γνώσης σε ζητήματα ανάλυσης κειμένου"
 Γεράσιμος Σπανάκης
 

Περίληψη 
Αντικείμενο της παρουσίασης είναι οι δυνατότητες που δίνονται με την αξιοποίηση ευφυών τεχνικών και εξωτερικών πηγών γνώσης, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση σε διάφορα ζητήματα αναπαράστασης και ανάλυσης εγγράφων. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι δυνατότητες προσθήκης εξωτερικής γνώσης από διάφορες πηγές όπως το σημασιολογικό λεξικό WordNet, τα αποτελέσματα αναζήτησης για λέξεις στον Παγκόσμιο Ιστό (Web Search Results) και η online εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Εξετάζονται διάφορα ζητήματα ανάλυσης κειμένου όπως η σημασιολογική ομοιότητα λέξεων, η αποδοτική αναπαράσταση εγγράφων, η ομαδοποίηση εγγράφων και η εξαγωγή θέματος από αυτά.
 

Σύντομο βιογραφικό

Ο Γεράσιμος Σπανάκης γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1983. Είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (2006) και της σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (2012). Το 2012 πήρε τον τίτλο του Διδάκτορα Μηχανικού από το ΕΜΠ, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του με τίτλο «Ευφυείς τεχνικές σημασιολογικής ανάλυσης και αναζήτησης κειμένου». Έχει εργαστεί σε διάφορα ερευνητικά έργα ως μέλος του εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων και έχει επικουρήσει μαθήματα και εργαστήρια στο ΕΜΠ. Αρκετές εργασίες του έχουν δημοσιευτεί και παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν την περιοχή της αναγνώρισης προτύπων και πιο συγκεκριμένα την ανάκτηση πληροφορίας από κείμενο (εξαγωγή/επιλογή χαρακτηριστικών, αναπαράσταση κειμένου, συσταδοποίηση/κατηγοριοποίηση εγγράφων κτλ) καθώς και την εφαρμογή ευφυών τεχνικών σε προβλήματα βελτιστοποίησης.


Το βίντεο της ομιλίας 
(Σημαντική σημείωση: Το βίντεο προσφέρεται μόνο για θέαση στο πλαίσιο ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Απαγορεύεται η αντιγραφή και κάθε άλλη χρήση χωρίς την  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. του ΙΕΛ) 

Συνοδευτικά αρχεία
Download this file (spanakis_ilsp_presentation.pdf)spanakis_ilsp_presentation.pdf[ ]233 Kb2853 Downloads

Τόπος διεξαγωγής

Χώρος:
Αίθουσα Εκδηλώσεων, Κεντρικό Κτήριο
Οδός:
Αρτέμιδος 6 & Επιδαύρου
ΤΚ:
15125
Πόλη:
Μαρούσι
Χώρα:
Χώρα: gr

Περιγραφή

Χωρίς Περιγραφή