Εκτύπωση

Εκδηλώσεις

Εκδήλωση 

Τίτλος:
"Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας για Προγράμματα Υπολογιστή: Εισαγωγή και ανάλυση επιμέρους ζητημάτων", Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου
Πότε:
14.11.2012 - 14.11.2012 15.00 h - 17.00 h
Πού:
Αίθουσα Εκδηλώσεων, Κεντρικό Κτήριο - Μαρούσι
Κατηγορία:
Παρουσιάσεις - Ομιλίες

Περιγραφή

Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας για Προγράμματα Υπολογιστή:  Εισαγωγή και ανάλυση επιμέρους ζητημάτων

Δρ Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου (MPlegal) 

 

Περίληψη 
Το ζήτημα της προστασίας ή μη προγραμμάτων υπολογιστή με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, εκτός Ελλάδας, είναι από τα περισσότερο δύσκολα της σύγχρονης νομικής θεωρίας και πράξης. Παρά τη γενική εξαίρεση του (ευρωπαϊκού) νόμου, γεγονός είναι ότι δεκάδες χιλιάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν χορηγηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη σε εφευρέσεις που αντικείμενό τους έχουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πρόγραμμα υπολογιστή. Από την άλλη μεριά, η ελευθερία κατοχύρωσης που επικρατεί στις ΗΠΑ, αν και υπό επανεξέταση, δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους εφευρέτες. Ασφαλώς σημαντικό ρόλο στη νομική ασάφεια έχουν και οι διαφορετικές επιδιώξεις των ενδιαφερομένων: ενώ τα software patents υποστηρίζονται από τις μεγάλες εταιρείες της Βιομηχανίας Πληροφορικής, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και τα πανεπιστήμια και η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι κατηγορηματικά εναντίον. Το σεμινάριο θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τα σχετικά νομικά και πραγματικά προβλήματα, την κατάσταση των software patents όπως ακριβώς έχει σήμερα, καθώς και να δώσει κάποιες λύσεις/επιλογές στους Έλληνες εφευρέτες.
 

Βιογραφικό 
O Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου είναι δικηγόρος Αθηνών, ιδρυτής-εταίρος της Εταιρείας Δικηγόρων MPlegal. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, κατέχει διδακτορικό του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης και μεταπτυχιακό τίτλο (LLM) του Πανεπιστημίου του Strathclyde Γλασκώβης. Διδάσκει στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΔ 407/80) και είναι ερευνητής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (Vrije Universiteit Brussel, Research Group on Law Science Technology &Society – LSTS). Συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ανωνύμων εταιρειών, τόσο ελληνικών όσο και θυγατρικών αλλοδαπών πολυεθνικών. Ο Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες σε Έλληνες και αλλοδαπούς εκδότες με αντικείμενο το Δίκαιο Πληροφορικής, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, επιστημονικός συνεργάτης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, καθώς και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια/σεμινάρια και σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές στο ίδιο αντικείμενο.

Το βίντεο της ομιλίας
(Σημαντική σημείωση: Το βίντεο προσφέρεται μόνο για θέαση στο πλαίσιο ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Απαγορεύεται η αντιγραφή και κάθε άλλη χρήση χωρίς την  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. του ΙΕΛ) 

 Συνοδευτικά αρχεία
Download this file (vpapakonstantinou_Athena_141112.pdf)vpapakonstantinou_Athena_141112.pdf[ ]863 Kb2310 Downloads

Τόπος διεξαγωγής

Χώρος:
Αίθουσα Εκδηλώσεων, Κεντρικό Κτήριο
Οδός:
Αρτέμιδος 6 & Επιδαύρου
ΤΚ:
15125
Πόλη:
Μαρούσι
Χώρα:
Χώρα: gr

Περιγραφή

Χωρίς Περιγραφή